open-navfaktor-logo
search
Propao referendum
NiP: Mandić opstrukcijama i kršenjima zakona onemogućio demokratsko pravo građanima
Općinska organizacija NiP Centar Sarajevo oglasila se saopćenjem za javnost, a povodom, kako navode, onemogućavanja održavanja refernduma za smjenu načelnika u toj općini.
07.11.2023. u 12:31
get url
text

VEZANI TEKST - Ponovo prolongiran referendum o opozivu Mandića, ostaje još mogućnost u decembru

- Izjašnjenje građana o opozivu načelnika Općine Centar neće biti održano. Iako je većina u Općinskom vijeću, zbog načelnikovih opstrukcija dva puta prolongirala datum njegovog održavanja, Mandić je od samog početka radio sve da do referenduma ne dođe, a onda i nastavio sa najgrubljim kršenjem zakona države Bosne i Hercegovine, kako bi spriječio stanovnike Centra da ocijene njegov dosadašnji (ne)rad.

Većina u Općinskom vijeću će podnijeti novu, još jednu, krivičnu prijavu prema nadležnim, pa neka relevantne institucije ispitaju da li je bilo opstrukcija, i ako jeste ko ih je radio - navode u saopćenju

Dodaju da je "u cijelom procesu jedno evidentno, a to je da su stanovnici Centra ostali bez mogućnosti da se izjasne na referendumu i to samo po sebi treba biti predmet istraga koje će pokazati ko je spriječio jedno od najosnovnijih prava građana, pravo na izbor".

FOTO: OO NiP Centar

- Načelnik, bez podrške većine vijećnika - predstavnika građana u Općinskom vijeću, je još jednom pokazao da je jedino spreman na grčevitu borbu za fotelju koju, nakon što je prigrlio, nije ispuštao, često uzimajući i nadležnosti koje mu po zakonu ne pripadaju. Sve nepravilnosti i nezakonitosti su prijavljene nadležnim od kojih očekujemo da ispitaju da li je bilo kršenja zakona i propisa, kao i da protiv odgovornih poduzmu odgovarajuće mjere. Bez obzira ko ih je činio.

A za manje od godinu dana načelnik će izaći pred građane. Na svu sreću ti izbori neće i ne mogu zavisiti od njega - zaključuje se u saopćenju OO NiP Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.