open-navfaktor-logo
search
Kad šefu "pukne film" pred izbore
NiPotizmi nisu ekscesi, već pravilo: Zapošljavanja članova stranke na koja je Konaković godinama šutio, pa i odobravao
AUTOR: E. Gorinjac
23.06.2024. u 12:55
get url
text
Elmedin Konaković
Elmedin Konaković
Zapošljavanje u institucijama, zavodima, agencijama, javnim preduzećima..., članova vladajuće stranke Narod i pravda, na čelu koje je Elmedin Konaković, ne spada u ekscesne situacije, već je to pravilo koje traje godinama. 
Stoga, stranački predsjednik i ministar vanjskih poslova Konaković, uzaludno pokušava u javnosti odglumiti tobožnje uzrujavanje i "pucanje filma" zbog jednog u nizu takvih zapošljavanja.
Činjenica jeste da je ovo predizborno vrijeme. Nije zgodno kad mediji objelodane stranačke zloupotrebe. Nije zgodno ni kad se stranački predsjednik na predizbornim skupovima kune Bogom da namještanja poslova neće biti, pa i obeća da, ako se to i desi, pojava će biti strogo sankcionirana, a onda u međuvremenu prešuti ( a možda i lično odobri?), uhljebljavanje cijele plejade članova stranke i članova njihovih porodica. 
- Ko počne zloupotrebljavati, da on zaposli svog, da posao svom, kunem se Bogom odmah leti, nećemo pitati ni minute šta je radio. To je ključna promjena u ovom društvu - riječi su to Elmedina Konakovića na jednom od stranačkih skupova ranijih godina. Zadokumentovane u videu. 
Međutim, stranačko-porodična zapošljavanja NiP-ovaca su se dešavala i dešavaju. Prije niza primjera da su NiP-u stranačka uhljebljvanja praksa, evo zašto je Konaković sad reagirao. 
Faktor je jučer objavio tekst preuzet sa portala Patria a riječ je o primjeru stranačkog zapošljavanja. U tekstu se tvrdi kako je Adnan Čamdžić, dijete šehida, ostao bez zaposlenja na mjesto vozača u Zavodu za medicinu rada Kantona Sarajevo jer je konkurs navodno namješten za NiP-ovog vijećnika u Općini Centar Nermina Kapu. 
Konaković je, kako tvrdi, predmet prijavio Uredu za borbu protiv korupcije KS i zatražio hitno djelovanje. 
- Ovo nije i nikad neće biti dozvoljeno u Narodu i pravdi - navodi Konaković.
Konaković, Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije i načelnik Ilidže Nermin Muzur
Ured za borbu protiv korupcije KS, a i nadležno tužilaštvo, svih ovih godina mogli su, da su htjeli, imati pune ruke posla baveći se samo zapošljavanjem NiP-ovaca, što na neodređeno vrijeme, što po ugovorima o djelu. O slučajevima dodjele budžetskog novca kojim su raspolagali NiP-ovi kadrovi, uključujući i Konakovića, da se i ne govori. Ti su slučajevi negdje u tužilačkim ladicama, kupe prašinu. 
Predsjednik stranke Konaković ne da nije prijavljivao NiPotizme, već je neke od njih na društvenim mrežama i u izjavama medijima žestoko branio. Svi ti slučajevi objavljeni su na Faktoru i drugim medijima.  
Pođimo od toga da je deklarativno opredjeljenje NiP-a, kao i općenito Trojke, bilo da javna preduzeća treba depolitizirati, dovesti stručne kadrove, pa i nestranačke. Šta se dešavalo u praksi?
Direktorske pozicije i pozicije u upravnim i nadzornim odborima u javnim preduzećima, zavodima..., mahom su dobijali stranački kadrovi koji su bili na izbornim listama, ali nisu dobili podršku građana za zastupničke mandate. Naročito je ovo bilo izraženo u slučaju NiP-a. 
Osim toga, stranački kadrovi koji nisu ušli u Skupštinu KS ili druge parlamente i općinska vijeća, mahom su bili angažirani po ugovoru o djelu.
Recimo, jedan od najpoznatijih takvih slučajeva je onaj Rusmira Pobrića i Mustafe Vlahovljaka, članova Naroda i pravde koji su tokom 2019. godine za vrijeme vladavine Šestorke u Kantonu Sarajevo iz budžeta naplatili blizu 45 hiljada maraka. 
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo tada na čelu sa NiP-ovim ministrom Harisom Bašićem sklapalo je ugovore o djelu, a na platnom spisku našla su se i dvojica njegovih stranačkih kolega. Pobrić, aktuelni zastupnik u Skupštini KS, je bio 2018. kandidat Naroda i pravde na Općim izborima za Parlament Federacije BiH. Mandat nije dobio, ali je dobio "utješnu nagradu" iz budžeta. 
I o tome smo pisali. 
  Ugovor o djelu u Gradskoj upravi Sarajeva svojevremeno je dobila i Mia Karamehić-Abazović, sadašnja zastupnica NiP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH. Njen zadatak bio je "izrada Plana aktivnosti za provođenje strategije razvoja Grada Sarajevo u segmentu međunarodne saradnje Gradskog vijeća do kraja mandata".  
Da dobije ugovor o djelu, naplati honorare, izabran je i Tarik Stambolić. Bio je kandidat NiP-a za Skupštinu KS i vijećnik na Ilidži. On je najprije bio angažiran na period od tri mjeseca u KJP Poljoprivredno dobro Butmir, a zatim mu je angažman produžen na još šest mjeseci, uz mjesečnu plaću u iznosu od 1.700 KM.  Direktor preduzeća bio je Asad Jelešković, koji je na tu poziciju imenovan na prijedlog NiP-a.  Ured za borbu protiv korupcije KS tada je potvrdio pisanje Faktora o spornom angažmanu Tarika Stambolića. 
Od poznatijih slučajava zapošljavanja NiP-ovaca je, na primjer, slučaj Mersihe Mehmedagić 2020. godine, koja je prethodno bila kandidatkinja NiP-a na Općim izborima. Ona je tada dobila posao na konkursu u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, a prethodno je bila članice Povjereništva Turističke zajednice. 
Inače, slučaj Turističke zajednice KS u kontekstu NiP-ove vladavine njome je zanimljiv utoliko što se novac za vrijeme dok je na njenom čelu bio Nermin Muzur dijelio raznim udruženjima i pravnim licima čiji su vlasnici bliski NiP-u ili istaknutim čanovime stranke, uključujući i predsjednika Konakovića. 
Taj je slučaj svojevremeno bio afera u medijima, ali se sve na tome i završilo. 
Među slučajeve zapošljavanja NiP-ovaca i članova njihovih porodica ubraja se i onaj u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS. Na radno mjesto sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 1.478 KM je 2019. godine primljena Lejla Kujundžić-Akšamija, supruga tadašnjeg zastupnika NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Gorana Akšamije. Zli jezici su tvrdili da je to zapošljavanje omogućeno uz Konakovićevu intervenciju. 
Recimo, Emina Alić bila je kandidatkinja NiP-a za Općinsko vijeće Vogošća. Nakon političkog angažmana u NiP-u joj se posrećilo, pa se 31. januara 2022. godine zaposlila u JU Srednjoškolski centar u Vogošći.  
  Među kandidatima NiP-a za Općinsko vijeće Centar bila je i Marijana Podrug Arapović. I njoj se poslije posrećilo pri zapošljavanju. Od 31. marta 2021. godine zaposlena je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.  
Pobrojani slučajevi samo su mali dio NiPotizma - slučajeva zapošljavanja, uhljebljavanja, nagrađivanja stranačkih kadrova bilo putem direktorskih imenovanja, zapošljavanja na konkursima koji su navodno bili regularni ili putem ugovora o djelu. 
Mnogo opširnije možete naći u tekstovima čije naslove vidite u ovom tekstu. 
Zbog svega navedenog, apsolutno je opravdana naša tvrdnja s početka teksta da uhljebljavanje NiP-ovaca ne spada u ekscesne situacije, već je to pravilo koje traje godinama. Stoga, Konaković će, ako se zaista želi pozabaviti ovim stvarima, morati učiniti mnogo više od prijavljivanja jednog slučaja Uredu za borbu protiv korupcije KS. U suprotnom, njegova jučerašnja reakcija na društvenim mrežama samo je puko bacanje prašine u oči biračima pred Lokalne izbore 6. oktobra. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.