open-navfaktor-logo
search
Prošlo 20 dana
Nisu u Parlamentu: Gdje su zapeli evropski zakoni čijim se usvajanjem pohvalilo Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine se 11. maja nakon sjednice, koju su nazvali i historijskom, pohvalilo usvajanjem tri zakona važna za daljnji proces evropskih integracija. Međutim, 20 dana kasnije ovi zakoni još nisu stigli do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja se nalazi na istoj lokaciji.
01.06.2023. u 15:15
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je ostalo od historijske sjednice Vijeća ministara BiH: Upitni zakoni, gasovodi...

Kako nam je potvrđeno danas u Parlamentu BiH, u trenutku kada smo ih zvali iz Vijeća ministara BiH nisu dostavljene izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, ni Zakon o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, niti Zakon о sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH čekamo odgovor na pitanja kada će ih uputiti u parlamentarnu proceduru i zašto to još nisu učinili.

Poslije sjednice Vijeća ministara BiH 11. maja saopćeno je da su usvojili izmjene i dopune Zakona o VSTV-u koje će, uz korekcije na sjednici koje će biti ugrađene, biti dostavljene Parlamentu BiH. Isti slučaj je i sa Zakonom o vanjskim poslovima, dok se kod Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora pominje usvajanje zakona uz nomotehničke korekcije Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH.

Za to vrijeme Dom naroda Parlamenta BiH na sjednici u srijedu nije imao nijedan zakon na dnevnom redu, dok će Zastupnički dom iduće sedmice razmatrati desetak zakonskih rješenja od kojih su skoro sva predložili parlamentarci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.