open-navfaktor-logo
search
Jer nas se tiče
Nova akcija u BiH: Građani Mostara "brali smeće" oko Uborka
Akcija "Branje smeća" u organizaciji Udruženja građana Jer nas se tiče uspješno je provedena na lokalitetu oko deponije Uborak kod Mostara. Aktivisti i domicilno stanovništvo danas su očistili smeće koje je vjetar "iznio" iz kruga deponije, zasadivši platane i cvijeće.
27.02.2021. u 17:21
get url
text

- Pripremamo deponiju za gašenje. Uređujemo prostor oko nje. Napravili smo i mali kutak da pokažemo kako bi sve dalje trebalo izgledati - rekao je predsjednik Udruženja Jer nas se tiče Omer Hujdur.

Novi gradonačelnik Mostara Mario Kordić nedavno je po okončanju glasanja u Gradskom vijeću rekao da će upravo rješavanje problema deponije biti jedan od prioriteta u daljem radu, a ako je suditi i prema kasnijim izjavama, čini se da će Uborak zaista biti u fokusu nove gradske vlasti, što je posebno obradovalo građane na sjeveru Mostara.

- Prema onome što smo čuli ili pročitali, čini se da će sve konačno ići u pravom smjeru. Imamo obećanje da će nas novi gradonačelnik primiti u narednih deset dana. Očekujemo poziv i on će nas obradovati - smatra Hujdur.

Akciju je organizovana u sklopu projekta "Misli o prirodi!", koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Kraljevina Švedska. Cilj akcije je prikazati kako okolina deponije na Uborku zapravo treba izgledati – lijepo i čisto mjesto za druženje koje se takvim može održati samo ako se deponija zatvori i prestane zagađivati okolinu i rijeku Neretvu, jednu od najljepših u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.