open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Nova sjednica Komisije: "Trojka" i HDZ žele okriviti opoziciju za blokade, a u pozadini je još jedan pokušaj imenovanja Vukoje
Sjednica Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za 8. decembar, sa nikada obimnijim dnevnim redom, 22 tačke, a među kojima su i predložene izmjene Poslovnika Zastupničkog doma u "režiji" stranaka "Trojke" i HDZ-a kojima se oštro protive stranke opozicije.
01.12.2023. u 14:50
get url
text

Izmjena Poslovnika je put kojim "Trojka" i HDZ žele progurati Marina Vukoju, (blizak HDZ-u) u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a protiv čega se bori opozicija mjesecima.

Na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH nema izjašnjavanja o zakonima, pravilnicima, ukoliko ih prethodno nije razmotrila Zakonodavno-pravna komisija ovog doma.

Tako se na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH nisu mogle razmatrati predložene izmjene Poslovnika jer članovi Zakonodavno-pravne komisije iz reda opozicije nisu došli na posljednjih nekoliko sazvanih sjednica Komisije.

Zakon se godinu dana držao u ladici 

- Cilj obimnog dnevnog reda na zakazanoj sjednici Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma FBiH za 8. decembar jeste da se pokaže da navodno opozicija blokira rad Federalnog parlamenta. Međutim, naš kontraargument je vrlo ubjedljiv i ja sam to već predložio na sjednici 28. novembra, da sazovu Zakonodavno-pravnu komisiju gdje će staviti konstruktivne stvari poput prijedloga zakona gdje će prohodnost biti stopostotna. Potom neka sazovu drugu sjednicu gdje će staviti izmjenu Poslovnika gdje postoje razilaženja između predstavnika većine i opozicije - govori Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Ukazuje kako je interesantno da se sada na dnevnom redu Komisije našao i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a koji je predložio u decembru prošle godine.

- Do danas ga nikada nije razmatrala, a tiče se "bijelog hljeba" i sada ga je stavila na dnevni red, vrlo interesantno - govori Čavalić.

Razgovarali smo i sa zastupnikom Harisom Šabanovićem (SDA).

Metode Aleksandra Vučića

- Godinu dana negdje u ladici stoji Čavalićev prijedlog zakona i sada je na dnevnom redu sjednice Zakonodavno-pravne komisije. Sada bi ti ljudi koji vode Komisiju trebali da nam kažu zašto godinu dana jedan zakon koji je prošao normalnu proceduru čeka na pozitivno ili negativno mišljenje Komisije. I nije samo taj, većina zakona koje su stavili na dnevni red su mamac za opoziciju da bismo mi došli na sjednicu, da bi oni dobili kvorum i ponovo oborili te zakone. Nisam siguran da ja više želim da radim njihov posao, to već postaje destruktivno. Mislim da je obaveza usprotiviti se ovome, ovo je antidržavno djelovanje. Obaveza svih nas je da se usprotivimo tome - govori Šabanović i dodaje:

- Ja sam to na Balkanu vidio kod Aleksandra Vučiča, to su njegove metode. Ima naših nekih političkih "lidera" koji vole lik i djelo Vučića. Očito im se sviđa ta diktatura i onda provode te metode i kažu "opozicija kriva". Pa to nigdje na svijetu taj termin ne postoji niti se može dogoditi da opozicija može biti kriva što vlast ne radi. To je isto kao kada biste rekli da sam ja kriv za klimatske promjene dolje na Rtu dobre nade - kazao je Šabanović.

Predsjednika Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Belmina Zukana (SDP) smo pitali otkud tako obiman dnevni red i zašto sada zakoni koji su predloženi i prije godinu dana.

- Praksa do sada Zakonodavno-pravne komisije je bila da se sjednice održavaju pred sjednicu Zastupničkog doma i mi smo uvijek održavali sjednicu da li nekoliko dana, da li sedam dana prije Parlamenta. I dnevni red je do sada uvijek pratio dnevni red sjednice i budući da sam imao korektnu saradnju sa svim zastupnicima, moj prijedlog je uvijek bio da oni zakoni, ako je postojao zahtjev da budu na dnevnom redu, budi razmatarni na Komisiji, kako bi bile ispunjene sve pretpostavke da se mogu razmatrati i to je do sada funkcionisalo.

Međutim, u posljednjih 20-ak dana imamo situaciju da Komisija ne može da funkcionira budući da zastupnici iz opozicije ne žele da se pojave, smatrao sam da je vrijeme da stavimo sve što imamo od materijala do sada, kako bismo očistili sve što bi moglo biti na dnevnom redu Komisije i eventualno samog Parlamenta - objašnjava Zukan.

Do sada nikada nismo pravili iznimke 

Osvrnuo se na pitanje otkud na dnevnom redu zakazane sjednice Komisije za 8. novembar izmjene Zakona o doprinosima zastupnika Čavalića, koji je većina odbila da se nađe na dnevnom redu na jednoj od ranijih sjednica.

- Koliko se sjećam, dan ili dva pred sjednicu Zastupničkog doma bio je upućen zahtjev da se taj zakon stavi na dnevni red. Mi smo prije toga održavali sjednicu Komisije tako da nismo znali da će Čavalić to uputiti na dnevni red. Tada je taj zakon odbijen da bude na dnevnom redu, međutim on je ostao u zakonodavnoj proceduri, ali kada će Čavalić ponovo tražiti da bude na dnevnom redu, ja to ne znam - govori Zukan.

Prokomentirao je stav zastupnika opozicije kako bi bilo konstruktivno da se na jednoj sjednici Komisije razmatraju prijedlozi zakona, a na drugoj izmjene Poslovnika Zastupničkog doma FBiH.

- Ne vidim razlog za tako nešto budući da do sada nikada nismo pravili takve iznimke da sazivamo sjednice. Ja ću vas podsjetiti da se Komisija bavi proceduralnom ustavnošću propisa koji dolaze pred Parlament. Mi utvrdimo da li određen prijedlog odluke ili prijedlog zakona ima Ustavom i Poslovnikom propisanog predlagača. Da li je zastupnicima dostavljen u odgovarajućem roku. I do sada je praksa pokazala da sjednice ove komisije nisu trajale pretjerano dugo. Vrlo brzo mi to utvrdimo, provjerimo i tek kada se pojavila priča o Poslovniku, odjednom troje kolega iz opozicije su zauzeli i ne mogu da dođu. Hajmo biti pošteni, ovo izgleda kao jedna blokada. Konstatno sazivamo jednu te istu sjednicu zbog pravila Parlamenta - govori Zukan.

Na kraju je kazao šta se može očekivati ukoliko i ovaj put ne dođu na sjednicu članovi Komisije iz opozicije.

Bojim se da možemo doći u ozbiljnu situaciju 

- Imat ćemo veoma ozbiljnju situaciju. Bez Komisije se ne može donijeti nijedan zakon, niti zakon budžeta. Mi samo tri mjeseca možemo imati privremeno finansiranje i onda bojim se da možemo doći u veoma ozbilju situaciju. Trenutno unutar vladajuće većine postoji nekoliko mišljenja kako možemo prevazići ovu situaciju.

Vjerujem da ćemo ako ne u sljedećih 15 dana, onda do sljedeće redovne redovne sjednice naći način kako da ovu situaciju prevaziđemo i odblokiramo Parlament budući da ne smijemo dozvoliti da u novu godinu uđemo sa blokiranim parlamentom jer bi to značilo da nema budžeta, da se ne može rapravljati ni o jednom zakonu koji su u parlamentarnoj proceduri, a iz ovog dnevnog reda se vidi koliko zakona mogu biti taoci neodgovornog ponašanja opozicije - poručio je Zukan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.