open-navfaktor-logo
search
Dan općine
Novalić: Kroz Doboj Istok prolaze važne putne komunikacije, u planu izgradnja polubrze ceste
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas u Doboj Istoku gdje je upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća i dodijeljena općinska priznanja povodom Dana općine.
10.03.2023. u 15:09
get url
text

Kako je rečeno, 10. mart je jedan od najznačajnijih datuma iz novije prošlosti općine, a rukovodstvo Općine naglasilo je da u skladu sa svojim ustavnim i statutarnim obavezama i programom rada čine maksimum kako bi osigurali ravnomjeran progres i napredak u mnogim sferama života.

Premijer Novalić je podsjetio da je u pitanju mlada općina, ali Vlada Federacije Bosne i Hercegovine želi svojim prisustvom obilježavanju njihovog dana dati do znanja da jednako pridaje važnost svakoj općini.

- Kroz ovu općinu prolaze važne putne komunikacije posebno iz Tuzlanskog kanona prema ostatku Bosne i Hercegovine. Kroz nju prolazi pruga i magistralni put, a plan je da kroz nju prolazi i polubrza cesta koja je u fazi projektiranja - dodao je Novalić.

Istovremeno radi se i na projektu elektrifikacije pruge od Doboja do Tuzle kako bi se talgo vozovima moglo saobraćati od Sarajeva do Tuzle.

Također, u blizini ove općine gradi se Koridor autoputa Vc, a jučer je potpisana izgradnja dionice od Tešnja do Žepča u vrijednosti od 800 miliona KM te je, kako kaže, sasvim prirodno da izvođači radova angažiraju podizvođače s tog područja gdje ima respektabilnih preduzeća koji rade infrastrukturu.

Novalić je podsjetio da Vlada FBiH izdvaja 39 miliona KM na godišnjem nivou kroz transfer nižim nivoima vlasti. U tom procesu svi prijavljuju projekte, a Novalić napominje da je Vlada FBiH pomaže u Općini Doboj Istok kroz regulaciju korita i drugih infrastrukturnih projekata.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić također je prisustvovao obilježavanju Dana Općine Doboj Istok. Naglasio je da je Kantonalna vlada od početka zauzela stav ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona te da manje lokalne zajednice trebaju imati ravnopravan tretman.

- U protekloj godini kroz razne vrste ulaganja i investicija izdvojili 2,5 miliona KM za ovu općinu i taj pristup imamo namjeru zadržati i u budućnosti - zaključio je Halilagić.

Načelnik Općine Doboj Istok Kemal Bratić podsjetio je da je općina formalno-pravno nastala 1998. godine iako je za njih ona nastala 1992. godine odbranom od agresije. Tada nije bila razvijena, ali danas Doboj Istok spada u srednjerazvijene općine sa stabilnim budžetom bez kreditnih zaduženja.

- Općina je i privredno razvijena i na njenom području ima oko 250 privrednih subjekata koji zapošljavaju oko 2.500 ljudi što je za današnje prilike vrlo pozitivno - pojasnio je Bratić.

Delegacije su povodom Dana općine položile cvijeće na Centralno šehidsko spomen-obilježje u Klokotnici i odali počast poginulima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.