open-navfaktor-logo
search
Tokom maja i juna
Novalić o Koridoru Vc u Hercegovini: Ugovaramo izgradnju novih 30 kilometara
Federalni premijer Fadil Novalić danas je govoreći o izgradnji Koridora Vc u Hercegovini naveo da su parametri zadovoljavajući, da je izgrađeno 38 kilometara, da je 30 u izgradnji i da ugovaraju novih 30 kilometara tokom maja i juna.
19.05.2022. u 15:35
get url
text

- Sve ide sporo zato što nije bilo dokumentacije, ali posljednje četiri godine intenzivno radimo na tome - izjavio je Novalić u Stocu.

Naglasio je da je u ovim poslovima najvažnije osigurati izvore finansiranja dodajući da su sredstva osigurana za 76,8 kilometara.

- Ostaje samo dionica od Bradine do Ovčara, za 11 kilomatara za koje nisu osigurani izvori,  a za sve drugo jesu. Time bi bilo završeno pitanje Koridora Vc, ali da li će se graditi pet ili šest godina, ja mislim da je manje važno - dodao je Novalić.

Tunel Prenj je, prema njegovim riječima, otvoren za glavni projeket, a radi se o najsloženijoj građevini na cijeloj dionici autoceste od Konjica do Mostara. Ove godine bi se možda, kako je dodao, radili sjeverni i južni portal od Mostara i od Konjica.

Izgradnja dionica autoputa, kako je dodao, već je sada poskupila, odnosno obračunska cijena svih dionica koje su preostale povećana za više od milijardu i 100 miliona eura.

- Mi smo čvrsto odlučili da sagradimo Koridor Vc jer nam je on potreban - dodao je Novalić.

Također, Novalić je posjetio Osnovnu školu Stolac i Prvu osnovnu školu Stolac koje su oštećene u zemljotresu.

- Na sastancima je konstatovano da je ukupno evidentirana šteta oko 4,5 miliona KM, te da će udruženim sredstvima Federacije BiH, kantona i općine locirati u budžetskim stavkama oko dva miliona KM operativnih sredstava. Cilj je da se skupi nekih dva miliona KM operativnih sredstava plus sve ono što mogu uraditi naše civilne zaštite i ministarstva - izjavio je Feni Novalić nakon sastanaka na kojima su razmotrene sve mogućnosti na koji način Vlada FBiH može pomoći općini Stolac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.