open-navfaktor-logo
search
Protokol s Vladom TK
Novi problemi za rudnik: "Kreka" nije platila puni iznos duga na ime koncesija
Rudnici uglja "Kreka" nisu Tuzlanskom kantonu uplatili punu ratu na ime dugovanja, koja imaju po osnovu koncesija za eksploataciju uglja.
07.03.2023. u 17:01
get url
text

- Na danas održanoj sjednici Vlada TK je prihvatila informaciju Ministarstva privrede TK o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih, a neuplaćenih koncesionih naknada po zaključenom Protokolu sa Rudnikom uglja "Kreka" d.o.o. Tuzla. Naime, kako se navodi u informaciji evidentno je nepoštivanje potpisanog Protokola od strane Rudnika "Kreka" te su premijer i ministar privrede zaduženi da, u najskorije vrijeme, dogovore sastanak sa predstavnicima Rudnika "Kreka", u cilju iznalaženja odgovarajućih rješenja za prevazilaženje problema u realizaciji potpisanih Protokola - saopćeno je nakon današnje sjednice Vlade TK.

Podsjećamo, Protokolom koji je potpisan u maju 2022. godine "Kreka" po osnovu neuplaćenih koncesionih naknada duguje bilzu 7,8 miliona KM, a taj iznos se obavezala vratiti u 48 rata, od kojih svaka iznosi nešto više od 162 hiljade KM.

Kako nezvanično saznaje Faktor, "Kreka" u februaru ove godine, nije uplatila puni iznos rate, nego znatno manji iznos. To po potpisanom Protokolu dovodi u pitanje potpisano, zbog toga se u saopćenju Vlade TK, skreće pažnja na što skoriji dogovor s Upravom Rudnika uglja "Kreka".

Podsjećamo, direktor Hasan Bleković, prije 20-ak dana na press konferenciji potvrdio je da je "Kreka" dužna oko 420 miliona KM, od toga su, kako je rekao, 117 miliona obaveze za doprinose radnika, potraživanja po osnovu tužbi radnika iznose 40 miliona, dok su Elektroprivredi Bosne i Hercegovine dužni 192 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.