open-navfaktor-logo
search
Dok gori, oni su pozivali i sugerirali
Novi zakon o RTV sistemu još nije završen ni u prednacrtu, Forto odgovorio da je uzrok "eksterni utjecaj"
U odgovoru na zastupničko pitanje ministar pokušao "objasniti" i opravdati se.
AUTOR: M. R. S.
20.05.2024. u 07:59
get url
text
Edin Forto na sjednici Vijeća ministara BiH
Edin Forto na sjednici Vijeća ministara BiH
Programom rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za prošlu godinu kao prioritet je najavljeno donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu, a još nije urađen ni prednacrt.
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto se u odgovoru na zastupničko pitanje zašto zakon nije upućen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na usvajanje, poziva na eksterni utjecaj.
- Novi zakon o javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine nije upućen u parlamentarnu proceduru iz razloga što nije bio proceduralno i formalno spreman, a što je uzrokovao eksterni utjecaj. Naime, u toku pripreme Prednacrta zakona, trojici članova delegiranih od Odbora sistema je istekao mandat u upravnim odborima javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, a po automatizmu im prestaje mandat u Odboru sistema i Radnoj grupi. Pripremljeni tekst prednacrta zakona nije autoriziran od Radne grupe zbog prethodno navedenog razloga – naveo je Forto dodavši da je Odbor sistema posljednju sjednicu održao 2019.
Naveo je i da su u aprilu prošle godine zatražili od sva tri javna RTV servisa u BiH delegiranje članova za rad u Radnoj grupi, što je učinjeno u septembru.
- U toku su aktivnosti Radne grupe na izradi konačnog teksta prednacrta zakona – odgovorio je Forto prije nekoliko dana.
Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Safet Kešo je u pitanjima o javnom RTV sistemu, zakonu i reformi, citirao dio iz Programa rada Vijeća ministara BiH koji se odnosi na uvođenje novih kanala.
- Među prioritetima bit će donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu, čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sistem javnih emitera i osigurati trajna finansijska održivost Javnog RTV sistema – piše u Programu rada.
Stoga je Kešo pitao Fortu je li kao nadležni ministar kroz Program rada Vijeća ministara eksplicitno iskazao političko opredjeljenje, svoje i stranaka Trojke, i najavio uvođenje separatnog nacionalnog hrvatskog TV kanala.
Dio iz Programa rada VMBiH za 2023.
Mada se u Programu rada navodi uvođenje novih RTV kanala, Forto je ovo negirao.
- Kao što se može provjeriti u Planu i programu rada Vijeća ministara, Ministarstvo je planiralo izadu nacrta Zakona o Javnom RTV sistemu BiH na kojem radi navedena Radna grupa, isključivo s ciljem uređenja međusobnih odnosa između javnih RTV servisa, te njihove finansijske održivosti temeljene na dobrim praksama i međunarodnim standardima – piše u odgovoru.
Problemi između javnih RTV servisa, odnosno BHRT-a, RTVFBiH i RTRS-a, traju godinama. RTV taksa se ne raspoređuje na zakonom predviđeni način. Kulminiralo je i kao rezultat loših odnosa, koje treba urediti kroz zakon za koji je nadležno državno ministarstvo, nedavno je BHRT isključio signal RTVFBiH. Uslijedio je niz negativnih reakcija, a Općinski sud u Sarajevu je naredio potom BHRT-u da pusti signal. Uprava RTVFBiH je podnijela i krivične prijave.
Odgovarajući na pitanje je li se, u skladu s međunarodnim standardima i zakonima naše zemlje, bavio rješavanjem zabrinjavajućeg položaja BHRT-a i šta je uradio na tom planu, Forto je ustvrdio da su "poduzeli sve aktivnosti u cilju prevazilaženja problema" pa naveo kako su "više puta pozivali" Odbor sistema da nađe rješenje za jedinstven model naplate RTV takse, da su sugerirali izbor članova kojima je istekao mandat te da je na njihov prijedlog Vijeće ministara BiH dodijelilo BHRT-u četiri miliona KM.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.