open-navfaktor-logo
search
Moguća i teža kriza
Nović: Došlo je vrijeme da se razgovara otvoreno o radu Ustavnog suda BiH
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako očekuje da će biti realizirani zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, usvojeni sinoć.  
18.02.2020. u 13:07
get url
text

- Ali bez obzira na zaključke Narodne skupštine RS-a, svi moramo da shvatimo, i oni koji se zaklinju u BiH, koji kažu ZAVNOBIH je rekao da je BiH i srpska i hrvatska i bošnjačka, ovim što se u posljednje vrijeme dešava, izgleda da BiH nije i srpska, pa ni hvratska čak, već samo bošnjačka. Ako smo mi u toj fazi, onda dobro treba da se zamislimo svi kuda mi idemo i šta mi to želimo - smatra Nović.

Kazao je kako misli da je došlo vrijeme da se razgovara otvoreno o pitanjima i rada Ustavnog suda BiH, kao i pravosuđa u cjelini.

Napomenuo je da će se zakon naći vrlo brzo u parlamentarnoj proceduri, te da će svi imati mogućnosti "da na jedan realan način procijenimo da li je to realno da u ovoj fazi kažemo 'stop' stranim sudijama, da kažemo da će domaće snage rješavati sva ta pitanja".

- Pa otvoriti potpuno otvorena pitanja, ako želimo korak naprijed. Ako to ne budemo željeli, onda vjerovatno slijedi još teža kriza unutar BiH - smatra Nović.     

Zastupnici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS usvojili su sinoć osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Također, obavezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.