open-navfaktor-logo
search
Svjetski dan medija
Novinari pod sve većim finansijskim i političkim pritiskom
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, poručio da je sloboda medija i dalje ugrožena.
03.05.2021. u 10:13
get url
text

- Nezavisno i slobodno izvještavanje medija danas je važnije nego ikad, ali sloboda medija i dalje je ugrožena. Novinari i dalje rade u teškim uslovima, pod sve većim finansijskim i političkim pritiskom i nadzorom te im zbog njihova rada prijete proizvoljne zatvorske kazne ili nasilje - poručio je Borrell.

Podsjetio je da je prema podacima Posmatračke grupe UNESCO-a u svijetu od 2020. ubijeno 76 novinara, a mnogi su uhapšeni, uznemiravani ili im se prijeti. Posebno je zabrinjavajuće rodno uslovljeno nasilje usmjereno na novinarke.

- Sloboda medija temeljna je vrijednost Evropske unije i podupire se putem mnogih inicijativa. Sloboda medija i sigurnost novinara glavni su prioriteti novog akcijskog plana za ljudska prava i demokratiju te akcijskog plana za evropsku demokratiju. U 2020. je više od 400 novinara iskoristilo EU-ov mehanizam za zaštitu boraca za ljudska prava, a EU je u mnogim regijama poduzeo važne mjere za potporu novinarima, nezavisnim medijima i borbi protiv dezinformiranja u kontekstu pandemije - naveo je Borrell u saopćenju.


Dodao je da delegacije EU-a pomno prate sudske postupke protiv novinara, osuđuju represivne mjere protiv boraca za ljudska prava i medijskih radnika te nacionalnim tijelima izražavaju zabrinutost u vezi s predloženim zakonodavstvom o komunikaciji, medijima, informiranju i emitiranju.

- EU je odlučan pojačati djelovanje u Evropi i šire. I dalje će se koordinirati s međunarodnim organizacijama i mehanizmima te biti predvodnik u primjeni novih pristupa. Primjer toga je Komisijin prijedlog akta o digitalnim uslugama, kojem je svrha osigurati odgovornost velikih platformi za pravednost, sigurnost i transparentnost njihovih sistema. Nastavitćemo s radom na suzbijanju dezinformacija i u saradnji sa svim partnerima tražiti djelotvorna sredstva za potporu održivim poslovnim modelima neovisnih medija - poručio je Borrell.

Dodao je da je sloboda medija temelj demokratskih društava, "koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi informisane odluke."

Ambasada SAD-a nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i neovisnih medija u Bosni i Hercegovini, poručio je ambasador Eric Nelson na Svjetski dan slobode medija koji se obilježava 3. maja, te je pozvao vlasti da stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha.

- Moj tim i ja potpuno smo svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH dok izvještavaju o raznim problemima i rade da bi vlasti pozvali na odgovornost, a građane informisali - naglasio je Nelson, poželivši medijskim profesionalcima u BiH da budu “snažni i hrabri” dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu.


Zajedničku poruku na Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava već 30 godina, poslale su i šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec i ambasadorica Švedske Johanna Stromquist, upozorivši na sve veći broj izazova s kojima se suočavaju novinari i novinarke u BiH.

- To bi se trebalo ticati svih nas jer su medijske slobode i slobode govora osnove demokracije. Posebno u vrijeme krize. Ljudima je potreban pristup pouzdanim informacijama - istakle su Kavalec i Stromquist.

Upozorile su kako napadi i prijetnje odvraćaju mnoge novinare i novinarke od obavljanja svog posla, te kako su novinarke posebno ugrožene.

- Vlasti moraju osigurati da novinari i novinarke imaju pristup tačnim informacijama i da mogu slobodno izvještavati bez straha. Mi potičemo sve ljude da udruže snage da poštuju i štite slobodu izražavanja i slobodu medija - zaključuju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.