open-navfaktor-logo
search
Glasanje u četvrtak
NSRS o neustavnom zakonu o VSTV-u RS-a, Glavaš tražio vraćanje ploče posvećene Karadžiću
Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a, jedna je od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS-a koja je naknadno uvrštena u dnevni red sjednice, a predložila ga je grupa zastupnika.
08.02.2022. u 12:48
get url
text

To entitetsko vijeće, kako je predloženo tim neustavnim nacrtom zakona, trebalo bi imati jedanaest članova i 33 nadležnosti kojima se zapravo oduzimaju nadležnosti državnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Jedan je to od nekoliko zakona koji će biti razmatrani u entitetskoj skupštini na prijedlog lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji već nekoliko mjeseci najavljuje povlačenje državnih nadležnosti.

Zastupnici Narodne skupštine RS-a trebali bi danas razmatrati Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu što je prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a.

Zastupnici bi, po hitnom postupku, trebali raspravljati i o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju te o dopuni Zakona o entitetskoj upravi.

Zastupnici će se o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti izjasniti odmah nakon rasprave, a o ostalim tačkama u "Danu za glasanje" u četvrtak, 10. februara, što znači i o nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a.

Inače na početku sjednice zastupnici su postavljali pitanja ministrima entitetske vlade, a među njima i Aleksandar Glavaš, zastupnik Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je tražio podatke o uklonjenoj ploči posvećenoj ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sa Studentskog doma na Palama.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Srđan Rajčević kazao je da to ministarstvo nije imalo nikakave uloge u postavljanju ili uklanjanju te ploče te da je prema njegovim saznanjima ploča uklonjena na zahtjev porodice Karadžić.

Glavaš je zatražio od ministra da mu odgovori gdje se nalazi ploča koja bi, kaže, trebala biti vraćena na svoje mjesto jer se njenim uklanjanjem "nanijela šteta ugledu RS-a i njenom rukovodstvu budući da je postavljena uz svečano prisustvo visokih dužnosnika".

Ploča sa imenom Radovana Karadžića, koji je osuđen je na doživotni zatvor za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, uklonjena je sa prostorija Studentskog doma na Palama 10. decembra 2020. godine.

Isti dan, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, njegova kćerka, Sonja Karadžić Jovičević, koja je potpredsjednica Narodne skupštine RS-a, izjavila je kako se Karadžićevo ime koristi za 'prepucavanje', te da tabla na Studentskom domu na Palama treba biti uklonjena.

Studentski dom na Palama 20. marta 2016. godine otvorio je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, a dobio je naziv po Karadžiću, koji je, podsjeća danas Glavaš, osnivač RS-a, ali ne navodi da je punopravno osuđen na doživotnu robiju zbog stravičnih zločina počinjenih pod njegovim rukovodstvom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.