open-navfaktor-logo
search
Rasprava
NSRS o rebalansu budžeta: Opozicija prozivala vlast što nema stavki za vojsku RS-a, UIO i agenciju za lijekove
Zastupnici Narodne skupštine RS-a raspravljali su danas o rebalansu budžeta RS za 2022. godinu po hitnom postupku, a novi budžetski okvir iznosi četiri milijarde i 382 miliona KM i veći je za 358 miliona KM u odnosu na planirani za ovu godinu.
31.05.2022. u 15:10
get url
text

Budžetski prihodi su rasli za 11 posto, a rashodi za tri posto, tako da su budžetski prihodi veći od tekućih rashoda za 472 miliona KM.

Zastupnici opozicije NSRS-a su tokom rasprave prozivali vladajuću većinu što u rebalansu budžeta RS-a za ovu godinu nema stavki za finansiranje vojske RS-a, uprave za indirektno porezivanje na entitetskom nivou, te agencije za lijekove RS-a, a čije je osnivanje najavljeno odlukama o vraćanju nadležnosti u tim oblastima koje je izglasala entitetska skupštinska većina krajem prošle godine.

Na posebnoj sjednici NSRS-a održanoj 10. decembra prošle godine zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci predloži nova zakonska rješenja kojim se vraćaju nadležnosti, a za šta rok ističe 10. juna.

- U čemu je problem. Zašto nema tih zakona, obavezni ste da ih donesete do 10. juna, pa zašto u rebalansu nema stavki za to. Objasnite narodu. Bit ćete kažnjeni jer niste uradili to što ste obećali – rekao je Igor Crnadak (PDP).

Mazalica: Uradile su se krupne stvari

Zastupnik SNSD-a Srđan Mazalica mu je odgovorio da na spomenutoj posebnoj sjednici nije bilo opozicije i da oni nisu dali podršku vraćanju nadležnosti sa državnog nivoa na RS.

Dodao je da je većina, okupljena oko SNSD-a, "krenula u taj proces i da su se uradile krupne stvari".

- Možda nećemo ići u neka vraćanja nadležnosti, možda nešto nije izvodivo, možda nešto nije u interesu Republike Srpske – rekao je Mazalica.

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je u završnoj riječi istakla da nije tačno da su od viška prihoda u budžetu građanima date mrvice, a kako su to izjavili neki opozicionari, te navela podatke o rastu plaća i penzija, boračkih dodataka i socijalnih davanja u RS-u u ukupnom iznosu od 218 miliona KM.

- Ako smo od 330 miliona KM povećanih prihoda dali 218 miliona KM građanima, onda nije korektno reći da su to mrvice – kazala je Vidović.

Nekoretnim je ocijenila i komentare da se Vlada RS-a zadužuje prekomjerno i bez potrebe, te navela da nema nijedne države koja se nije dodatno zadužila u pandemiji koronavirusa, te navela podatak da javni dug RS-a sa 31.12.2021. godine iznosi 41,39 posto BDP-a, a ukupni dug 50,13 posto BDP-a

- RS nije prezadužena - podvukla je.

Ukidanje akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice

Dodala je da RS ne može utjecati na inflaciju jer nema utjecaj nad Centralnom bankom BiH i kontrolu nad monetarnom politikom i istakla da je RS za ukidanje akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice, ali da to nije mogla realizovati jer nema saglasnosti na nivou BiH.

- To se odlučuje u Sarajevu i nemojte sada nas prozivati – istakla je.

Vidović je navela i da nikada nisu bili veći podsticaji u privredi u RS-u.

- Ova Vlada se vrlo odgovorno ponaša prema svemu, a ako neko misli da ova Vlada RS-a može zaustaviti inflaciju, voljela bih vidjeti ko to može, jer ne može ni Njemačka, ni Italija, Francuska, nijedna zemlja u svijetu.  Također, u RS-u niko ne treba da ima strah od nedostatka hrane, konstantno vršimo nabavke da ne bismo došli u situaciju da nemamo hrane, a bogami vidim u nekim evropskim zemljama da su rafe govoto prazne – kazala je Vidović.

Tokom skupštinske rasprave bilo je dosta riječi i o najavljenoj podjeli po 100 KM iz budžeta RS-a mladima od 18 do 30 godina, penzionerima i borcima, za šta je u budžetu planirano oko 50 miliona KM.

Iz PDP-a su pozvali sve koji dobiju ovaj novac da sačuvaju priznanice, uz obećanje da, ako oni dođu na vlast, svima će podijeliti po 500 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.