open-navfaktor-logo
search
Uprkos kritikama
NSRS: Usvojen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija
Zastupnici u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) usvojili su danas Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je naišao na niz kritika.
28.09.2023. u 16:39
get url
text

Za usvajanje Nacrta glasalo je 48 zastupnika, dok je protiv bilo 11, a šest uzdržano.

Zastupnici su odlučili i da ovaj Nacrt bude upućen na javnu raspravu, a ova procedura treba da bude provedena u narednih 30 dana.

Ovim zakonskim rješenjem se "osniva poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS-u koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja, uređuju uslovi i način osiguranja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija".

Nacrtom neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje ni obavljanje političke aktivnosti.

Neprofitne organizacije ukoliko ovakav zakon bude usvojen bit će obavezne da Ministarstvu pravde RS-a dostavljaju polugodišnji i godišnji finansijski izvještaj sa naznakom uplatioca, visine doznačenih sredstava, vrste i iznosa naknade i prihoda izraženih u novcu ili drugoj vrijednosti, kao i izvještaj o utrošku sredstava.

Predviđeno je da Ministarstvo prati aktivnosti neprofitnih organizacija kako na teritoriji RS-a, tako i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, a da ministar može podnijeti zahtjev nadležnom sudu za zabranu obavljanja rada.

Do usvajanja je došlo nakon što su jučer ambasadori upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) pozvali zastupnike RS-a da glasaju protiv predloženog zakona.

- Vlada bh. entiteta Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava - navodi se u izjavi ambasadora.

Istakli su da će "nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini".

- Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS-u i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokratije. Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS-u - stoji u izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

-Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija - poručili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.