open-navfaktor-logo
search
Autor Avdo Huseinović
O Husein-kapetanu Gradaščeviću: Premijerno prikazan dokumentarni film "Zmaj od Bosne"
Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je održana premijera dokumentarnog filma "Zmaj od Bosne" u Općini Stari Grad Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).
25.11.2022. u 19:47
get url
text

Ujedno Općina Stari Grad Sarajevo je generalni pokrovitelj dokumentarnog filma "Zmaj od Bosne", autora Avde Huseinovića, u kojem su po prvi put kroz naučno-istraživački rad ekranizirani život i djelo gradačačkog bega Husein-kapetana Gradaščevića koji je bio jedan od najznačajnijih bh. političara i ličnosti u 19. vijeku.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić povodom premijere izjavio je da se općina u ovaj projekat uključila prošle godine.

- Uspjeli smo završiti dokumentarni film u trajanju od oko dva sata i na taj način pokazati istinitost, na osnovu dokumenata ko je bio Husein-kapetan Gradaščević, poznatiji kao 'Zmaj od Bosne' u narodu, koliko je on bitna i važna historijska ličnost za Bosnu i Hercegovinu - kazao je Hadžibajrić.

Autor Avdo Huseinović rekao je da se dugo radilo na filmu, da je tema preozbiljna i prehrabra, jer se mnogi prije nisu smjeli uhvatiti u koštac s jednom ovakvom pričom.

- Kao autor dao sam svoj maksimum, i ako je suditi na osnovu nekih mojih ranijih iskustava očekujem da će ovo biti jako gledan i važan film i važan prilog našoj historiji - kazao je Huseinović.

O podršci Općine Stari Grad Sarajevo, rekao je da je ona bila prelomna jer je bilo memenata kada je htio odustati, ali smatra da je dobro što je nakon susreta s Hadžibajrićem završio film.

- Važno je općenito da ljudi u regionu znaju ko je Husein-kapetan Gradaščević, to je jedna nevjerovatna, fascinantna ličnost. Mlad, obrazovan čovjek, junak, nekako rijetko se dešavalo u historiji da se u jednom insanu toliko toga važnog spoji, na kraju tragičaru, ali čovjeku kojeg je narod sačuvao u pamćenju i čovjek koji je i dan danas ideja i poruka mnogima nama - kazao je Huseinović.

Husein-kapetan Gradaščević (1802-1834.) bio je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih političara i ličnosti u 19. vijeka. Zbog svojih djela, a pogotovo borbe za bosansku autonomiju u Osmanskom carstvu ostao je zauvijek upisan u historiji Bosne i Hercegovine. Tokom svog vladanja Gradačačkom kapetanijom, stekao je veliki ugled u narodu zbog mudrog vladanja i tolerancije, kao i čuveni nadimak "Zmaj od Bosne".

Bošnjaci ga i danas smatraju jednim od svojih nacionalnih heroja. Proslavio se u borbi za slobodu Bošnjaka i Bosne u periodu 1831-1832. Ostvarenje vizije o samostalnoj Bosni nije dočekao i umro je 1834. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.