open-navfaktor-logo
search
Produženje misije
O ostanku EUFOR-a u BiH: Amerikanci vjeruju da će u UN-u biti odobren novi mandat, Rusi razrađuju stav
Početkom narednog mjeseca Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi razmatrati produženje mandata Misije Althea i ostanak snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.
14.10.2022. u 12:36
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto je Putin pristao na Dodikovu "molbu" da podrži produženje Misije EUFOR-a u BiH?

U odnosu na posljednje produženje desile su se tektonske promjene na geopolitičkoj karti svijeta. Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu, Zapad je uveo brojne sankcije Moskvi koja prijeti Evropi da će se smrznuti jer će joj nedostajati ruski gas i nafta.

Odlazeći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svako malo je mijenjao stav o EUFOR-u, a nakon posljednje posjete Moskvi i susretu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kazao kako će Kremlj glasati za produženje mandata Misije.  

Ovo ne treba čuditi jer bi u slučaju da se s ruskim "njet" završi boravak EUFOR-a u BiH, u našoj zemlji bi u značajnoj mjeri bilo pojačano prisustvo Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

VEZANI TEKST - Dodik u aprilu: Ne podržavam EUFOR; Dodik u maju: Podržavam EUFOR

- Neću nagađati da li će biti produžen mandat Misiji Althea ili ne, ali moram reći da nikome nije u interesu da se mandat ne obnovi jer prisustvo Evropske unije i podrška NATO-a pomaže u rješavanju izazova s kojima je BiH suočena.

Postoje mnoge zabrinutosti i mnogi izazovi s kojima smo svi suočeni, ali ako smanjite međunarodno prisustvo ili Althee u BiH, onda to može samo dodatno otežati postojeću tešku situaciju. 

Zajedno radimo u BiH gdje NATO podupire operaciju Althea. Naporno radimo kako bismo obnovili mandat te operacije. S druge strane, NATO-ov štab u Sarajevu blisko sarađuje s dužnosnicima EU-a u BiH - izjavio je nedavno glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

VEZANI TEKST - Rusi optužuju: SAD i Velika Britanija pripremaju teren za puzeću NATOizaciju BiH

Ranije je iz NATO-a poručeno kako će BiH biti uključena u nove pakete pomoći. 

Kontaktirali smo Ambasadu Rusije u BiH želeći saznati kakav će biti stav Moskve na glasanju u New Yorku.

- Naš stav se razrađuje - bio je kratak odgovor iz Ambasade.

S druge strane, u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu bili su nešto konkretniji u svom odgovoru.

- Sjedinjene Američke Države snažno podupiru prisustvo i mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i očekujemo da će Vijeće sigurnosti UN-a u novembru ponovo odobriti mandat operacije EUFOR Althea.

Sjedinjene Države posvećene su nastavku misije međunarodnih snaga za stabilizaciju mira u BiH, te sigurnosti i teritorijalnom integritetu BiH - saopćeno je Faktoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.