open-navfaktor-logo
search
Beogradski nalog
Obavještajci KOS-a na raspolaganju Dodiku: OSA-u rušiti aferama usmjerenim prema Bošnjacima
Prema mišljenju Dobrice Ćosića i Ljubomira Tadića, OSABiH ne smije da zaživi u punom obimu kao "državna" institucija, a pogotovo ne smije da ima bilo kakav značaj u međunarodnim relacijama
16.08.2019. u 07:48
get url
text

Akademici Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) su se u Memorandumu II (nastao 2011. godine), uz detaljne instrukcije i upute političkom vrhu entiteta Republika Srpska i Srbije koji trebaju raditi na rasturanju države Bosne i Hercegovine, posebno fokusirali na Obavještajno-sigurnosnu agenciju u BiH.

Prema njihovom mišljenju, OSABiH ne smije da zaživi u punom obimu kao "državna" institucija, a pogotovo ne smije da ima bilo kakav značaj u međunarodnim relacijama.

Date su instrukcije da s ciljem njene diskreditacije treba što češće proizvoditi afere, kako prema OSA-i u cjelini, tako i prema njenim pripadnicima, "naročito muslimanima".

-Istovremeno, sve raspoložive kapacitete u RS-u i Srbiji usmjeriti na formiranje Obavještajno-bezbjednosne agencije RS-a. U tom cilju maksimalno angažirati bivše pripadnike OBA-e RS-a, Vojne obavještajne strukture Vojske RS-a i pripadnike Vojno-obavještajne službe Srbije, čije je iskustvo neprocjenjivo. Tako formirana OBA RS-a bi do osamostaljenja RS-a djelovala diskretno i tajno - stoji u uputstvu (Memorandumu II) čiji su glavni autori Dobrica Ćosić i Ljubomir Tadić, uz nekoliko kooautora SANU-a porijeklom iz BiH.  

Paralelne strukture, prema Ćosićevim i Tadićevim uputama, potrebno je izgraditi i u Graničnoj policiji, carinskoj službi, državnoj policiji, diplomatsko-konzularnoj mreži, Oružanim snagama BiH i njihove službenike obučiti da mogu funkcionirati "kao zasebna državna struktura osamostaljene Republike Srpske i kao dio sistema Srbije".

Dobrica Ćosić, "srpski otac nacije", ideolog zla, genocida nad Bošnjacima i brojnih zločina koji su počinjeni tokom '90-ih godina prošlog stoljeća u Bosni i Hercegovini, književnik, akademik i bivši predsjednik SR Jugoslavije preminuo je 18. maja 2014. godine u Beogradu u 93. godini.

Memorandum SANU-a iz 1986. godine (čiji je također autor bio Ćosić), prouzrokovao je genocid, urbicid, ratne zločine i razaranja, dok Memorandum II nastao 2011. godine, prema njegovim autorima, treba završiti u miru sve one velikosrpske projekte koji nisu ostvareni u ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.