open-navfaktor-logo
search
Slana Banja
Obilježen Dan oslobođenje Tuzle: Kako je izgledao 2. oktobar 1943. godine
Narod je u Tuzli bio presretan. Niko te noći nije ostao u zgradi ili kući. Ulice su bile pune ljudi, priča Pašan Mehmedinović
02.10.2019. u 13:38
get url
text
Obilježen 2. oktobar Dan oslobođenja Tuzle
Obilježen 2. oktobar Dan oslobođenja Tuzle

Povodom Dana oslobođenja Tuzle, 2. oktobra, rijeka ljudi slila se na Slanu Banju. Brojne delagacije odale su počast borcima za slobodu iz Drugog svjetskog rata i tokom agresije na BiH. Jedan od najstarijih među njima bio je Pašan Mehmedinović, koji se i danas sjeća 2. oktobra 1943. godine, kada je Tuzla prvi put oslobođena od fašista.

- Narod je u Tuzli bio presretan. Niko te noći nije ostao u zgradi ili kući. Ulice su bile pune ljudi. Pošto sam bio borac mnogo mi znači to što je Tuzla tada bila jedini oslobođeni grad u cijeloj Evropi - priča Pašan Mehmedinović.

On kaže da je jako važno što Nijemcima nije dozvoljeno da iz grada nose sve što im treba.

- Ovdje je u oktobru 1943. došlo do formiranja novih jedinica i jačanja postojećih. Ostalo nam je oružje, hrana. Nalazili smo konzerve konjskog mesa teške po kilogram. To je bilo meso naših rudničkih konja koje su Nijemci poklali i koristili za hranu - prisjeća se 93-godišnji Pašan Mehmedinović.

Tuzla je 2. oktobra 1943. godine postala najveći oslobođeni grad u cijeloj Evropi i ta sloboda trajala je 40 dana, kada su se partizanske jedinice povukle. Konačno oslobođenje Tuzle u Drugom svjetskom ratu došlo je 17. septembra 1944. godine.

- Drugi oktobar je sve značajniji jer kad antifašisti šute, fašisti govore. Ne znam kada su ovako bezobrazno govorili fašisti, nacisti i nacionalisti. Imamo rehabilitaciju Draže Mihailovića, u udžebenicima u Srbiji, u entitetu RS stoji da je taj ratni zločinac, kreator genocida nad muslimanima u Drugom svjetskom ratu i neprijatelj partizanskog pokreta, bio antifašista. Imamo sveprisutnost ustaškog pozdrava "za dom spremni". U ime antikomunizma imamo zanemarivanje ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Antifašisti, partizani, komunisti, ali ne samo oni, nego lijevo krilo Jugoslovenske muslimanske organizacije, lijevo krilo HSS-a i nezavisni građani bili su vijećnici ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a - kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Gradsko vijeće Tuzle povodom 2. oktobra održalo je svečanu sjednicu, a za danas popodne planirana je i promocija knjige "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu" britanskog historičara Marka Attile Hoarea.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.