open-navfaktor-logo
search
Bihać
Obilježena 28. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije RBiH: Položen temeljac za muzej
Peti korpus Armije R BiH koji slovi za jednog od najorganiziranijih i najuspješnijih korpusa vojske koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu.Formiran je 21. oktorbra 1992. godine odlukom Predsjedništva RBiH.
22.10.2020. u 22:40
get url
text

- To je korpus koji je formiran iz naroda i uz vitešku hrabrost, podršku naroda, uz Božiju pomoć, je uspio sačuvati narod i državu Bosnu i Hercegovinu i osloboditi najveći dio teritorija BiH od svih ostalih korpusa. Sačuvao je multietničnost, branio kulturno-historijska, vjerska i nacionalna znamenja svih naroda, a svoju odanost državi Bosni i Hercegovini su potvrdili i odbranom od secenionističkog nauma ratnog zločinca Firekta Abdića. Sve se to moglo čuti na obilježavanju 28. godišnjice od formiranja petog korpusa Armije RBiH u Bihaću - saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

Nakon što su na centralnim šehidskim mezarjima svih općina i gradova USK proučili Fatihu, odali počast svim šehidima i poginulim borcima petog korpusa, prijemom kod premijera USK i predsjedavajućeg Skupštine je nastavljeno obilježavanje na 21. oktobar 2020. godine. Pored pomenutih, prijemu je prisustvovao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović. Domaćini su se zahvalili komandantima i ratnim starješinama na svemu što su uradili u protekloj agresiji, a kao rezultat njihove borbe mi imamo državu BiH.

- Peti korpus je imao sve - viteške brigade, brdske brigade, pukove, policiju, HVO... Ovaj korpus je imao svoj multietnički sastav, oslobodio je najviše teritorije od svih korpusa i časno je završio rat bez ikakve mrlje i bilo kakve optužnice ili presude pred Haškim tribunalom – naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić čestitajući ovaj poseban datum u našoj historiji.

Najznačajniji dio ovogodišnjeg obilježavanja jeste postavljanje kamena temeljca za muzej Petog korpusa koji će u toku naredne godine biti izgrađen u sklopu kasarne "Adil Bešić" u Bihaću. Ovim povodom je organiziran prijem od Oružanih snaga BiH, gdje su pored domaćina pukovnika Seada Šehića prisustvovali muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, premijer i predsjedavajući Skupštine USK Mustafa Ružnić, Razim Halkić, gradonačelnici Bihaća, Cazina i Ključa, te Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba 5. korpusa, komandanti, starješine i vojni činovnici OS BiH. Projekat muzeja prisutnim zvanicama su predstavili Kasim Mešić, komandant 2. pješadiskog puka OS BiH i Mirsad Midžić, arhitekta.

Rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović je predstavio ideju naučne konferencije o 5. korpusu sa raznih aspekata uključujući stručnjake i naučnike iz raznih naučnih disciplina. Ovu ideju je medijima predstavio ministar za pitanje boraca u Vladi USK Ermin Zulić.

- Radi se o naučnoj konferenciji koja bi bila multidisciplinarnog karaktera, gdje bi ugostili naučnike iz raznih naučnih oblasti koji bi govorili o petom korpusu sa različitih aspekata i njegovom doprinosu u očuvanju svih vrijednosti koje baštini Bosna i Hercegovina; ljudskih, kulturno-historijskih, vjerskih i drugih vrijednosti – istakao je ministar Zulić.

Nakon prezentacije, komandanti, muftija, gradonačelnici i načelnici i visoke zvanice su položili kamen temeljac za budući muzej 5. korpusa. Na kraju je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić proučio hajr dovu i uputio iskrenu čestitku svim pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH, njihovim porodicama, šehidskim porodicama i ratnim vojnim invalidima.

- Jedna posebna vrijednost koju naš narod cijeni, voli, poštuje i s kojom se identificira je 5. korpus Armije RBiH. Sloboda koju naš narod uživa, brojne životne benefite koje danas koristimo i država BiH sa međunarodno-pravnim subjektivitetom je rezutat hrabre i viteške borbe naših najboljih sinova Armije BiH među kojima se posebno isticao Peti korpus – stoji u čestitki muftije Kudića, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.