open-navfaktor-logo
search
Skandal
Objašnjenje iz Zagreba: Plenković nije došao u Predsjedništvo BiH zbog Komšića jer ga nisu izabrali Hrvati
Andrej Plenković, premijer susjedne Hrvatske, nije se pojavio jutros u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović. Diplomatski skandal, ocjenjuje se u dijelu bh. javnosti, dok je za Vladu Hrvatske to "Plenkovićeva konzistentna politika" spram Komšića. 
23.01.2024. u 10:44
get url
text

VEZANI TEKST - Diplomatski skandal: Plenković ne poštuje institucije BiH, izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu

Plenković, koji boravi u radnom posjetu Sarajevu, neće se sastati s članovima Predsjedništva BiH zbog ranije odluke Vlade RH da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, zvanično je saopćeno iz Vlade Hrvatske.

- Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade jednako je postupio i prilikom radnih posjeta 2021. i 2023. godine - kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BiH. Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na Općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup - saopćio je Plenkovićev ured.

Suprotno tvrdnjama zvaničnog Zagreba, Željko Komšić u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izabran je u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine te je legalni i legitimni član Predsjedništva naše zemlje. Također, u BiH ne postoji nešto što se zove "hrvatski član Predsjedništva" već član Predsjedništva Hrvat ili član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Nikakvog preglasavanja hrvatskog naroda na prošlim, niti bilo kojim drugim izborima nije bilo, jer članove Predsjedništva iz Federacije BiH biraju svi građani FBiH bez obzira na nacionalno izjašnjavanje.

Plenkovićev stav je stav HDZ-a u BiH i njegovog predsjednika Dragana Čovića te hrvatska zvanična politika godinama pokušava isposlovati izmjene izbornog zakonodavstva BiH u korist HDZ-a i Čovića, što radi otvoreno lobirajući u Evropskoj uniji i kod visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Iz Ureda Andreja Plenkovića podsjećaju da hrvatski premijer, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski predsjednik Vlade Mark Rutte borave u radnoj posjeti BiH na inicijativu Hrvatske u cilju pružanja podrške političkim akterima u BiH za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora.

Na posljednjem sastanku Europskog vijeća u decembru 2023. usvojen je zaključak kojim će Vijeće otvoriti pregovore s BiH slijedom izvještaja Evropske komisije, a koje treba biti pripremljeno najkasnije do marta 2024.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.