open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Od masakra prošlo 28 godina: U Sokolini kod Ilijaša jecaji, tuga i bol za 48 ubijenih Bošnjaka
U mjestu Sokolina kod Ilijaša obilježena je još jedna tužna godišnjica otkako je agresor, prije 28 godina u autobusu svirepo ubio 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu od agresora.
14.06.2020. u 20:01
get url
text

U Sokolini i ovoga 14. juna, jecaji, suze, tuga i bol za nevino ubijenim, onima koji su nakon 14-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac, autobusom dovezeni u mjesto Sokolina, gdje su na zvjerski način ubijeni. Neprijateljski vojnici po dolasku u Sokolinu naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo,od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci ovog strašnog zločina.

Elvir Jahić, imao je svega 19 godina kada je zarobljen i odveden u logor u Rajlovac, jedan je od preživjelih i stopostotni invalid. On je podsjetio na dešavanja iz tog perioda.

- Nakon višednevnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jedno jutro su nam kazali da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela kanonada iz raznog oružja, od granata, bombi, puščanih metaka… Nakon što su prestali, ostala su raskomadana tijela, a oni su otišli sa mjesta zločina. Iako teško ranjen, nekako sam uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje sam pokušao skratiti sebi muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas kojeismo preživjeli, a poginule borce dostojanstveno ukopali -  ispričao je Jahić prisjetivši se da je i tog 14. juna 1992. godine, bila nedjelja kao i danas.

Veliki broj porodica, preživjeli borci i logoraši, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, te predstavnici Općine Ilijaš, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, položili su cvijeće na mjestu masakra i odali počast žrtvama.

FOTO: Općina Novi Grad

Važnost obilježavanja ovakvih događaja naglasio je pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja Tajib Delalić.

- I dan danas fašističke snage i falange djeluju i pričaju o Bosni, oni bi da je komadaju, možda da opet izvrše agresiju. Unutrašnja trvenja plodno su tlo da nas unište i napadaju, svaki narod je propao izjedajući se iznutra, zato samo jedinstveni i složni možemo sačuvati državu BiH, suverenu i nezavisnu, bez obzira na vjeru i naciju, BiH nam je jedini izbor. Oni koji ne pamte svoju prošlost, crna im je budućnost i zato ne zaboravite šta se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. Godine - kazao je Delalić.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnim ljudima. Općina Novi Grad uradila je reparaciju i natkrivanje autobusa, kako bi se sačuvao od propadanja.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama na mjestu masovne grobnice i spomen ploče u mjestu Ravne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.