open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Od sutra u RS-u kod ljekara samo sa ovjerenom knjižicom: Šta je sa 48.000 radnika za koje nisu uplaćivani doprinosi
Fond zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) od sutra, 1. avgusta, finansira zdravstvenu zaštitu za građane koji su na jedan od zakonom predviđenih osnova prijavljeni na osiguranje i za koje se redovno uplaćuju doprinosi – bez izuzetka.
31.07.2023. u 13:54
get url
text

Odluka Vlade RS-a po kojoj je omogućeno da svi građani imaju zdravstveno osiguranje bez obzira na uplatu doprinosa, istječe danas - 31. jula.

Iz FZO RS-a su još jednom pozvali građane koji još nemaju zdravstveno osiguranje, poput nezaposlenih, da posjete nadležne poslovnice Fonda i regulišu svoj status.

Podsjećamo, Vlada RS-a je dala rok od dva mjeseca da se izmire zaostale obaveze, a nakon ukidanja vanredne situacije u RS-u izazvane virusom korona, tokom koje su svi građani u RS-u imali pravo na zdravstvene usluge bez obzira na njihov status.

Odluka je proizašla iz činjenice da za oko 48.000 radnika u ovoj godini uopće nisu uplaćivani doprinosi, što znači da po ukidanju vanredne situacije ovi radnici, kao i članovi njihovih porodica koji su preko njih prijavljeni na osiguranje, ne bi mogli da koriste zadravstvenu zaštitu.

- Vjerujemo da su poslodavaci ovu priliku shvatili krajnje ozbiljno i da su provjerili stanje svojih obaveza u Poreznoj upravi, izmirili dugovanja ili eventualno napravili po potrebi reprograme dugovanja sa Poreznom upravom i slično, a kako ne bismo ponovo došli u situaciju da na desetine hiljada građana ostane bez osiguranja - saopćeno je danas iz FZO RS-a.

Iz Fonda objašnjavaju da se neplaćanjem doprinosa dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u RS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.