open-navfaktor-logo
search
Kolegij NSRS
Odbijen PDP-ov prijedlog da se razmotri rezolucija o proglašenju Milanovića personom non grata
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske danas nije prihvatio prijedlog opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) da se na narednom skupštinskom zasjedanju nađe rezolucija kojom će se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražiti da proglasi predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića "personom non grata" u BiH.
29.05.2023. u 18:28
get url
text

PDP je ranije, na sjednici Predsjedništva stranke početkom aprila ove godine, usvojio zaključak da se spomenuta rezolucija izradi i uputi u skupštinsku proceduru.

Protiv su bili članovi Kolegija iz većinom vladajuće koalicije, predvođene SNSD. 

Poslanik PDP-a Milanko Mihajlica nazvao je vlast u RS "prohrvatskom", dodavši da ta vlast godinama šuti na Milanovićeve uvrede Srbima.

VEZANI TEKST - PDP ne odustaje, NSRS-u uputili rezoluciju za proglašenjem Zorana Milanovića nepoželjnom osobom

Šef Кluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak ranije je rekao da rezolucija sadrži osudu izjava i javnih nastupa Milanovića "koji se sa ponižavanjem izražavao prema srpskom narodu", povrijedio im čast i dostojanstvo, te osudu dodjele odlikovanja kojima je "prouzrokovao bol porodicama stradalih nad kojima je jedinica HVO počinila zločine".

Rezolucijom je bilo predviđeno da se obavežu svi predstavnici iz RS-a da ne ostvaruju zvanične ni nezvanične kontakte sa Milanovićem, a ne odnosi se na plenarne multilateralne događaje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.