open-navfaktor-logo
search
Novi pravilnik
Odbijen prijedlog za neograničen budžet: Stevandiću "samo" 3.500 KM mjesečno za restoran u NSRS-u
Administrativna komisija Narodne skupštine Republike Srpske usvojila je danas novi pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju u NSRS-u.
04.10.2023. u 16:21
get url
text

Usvojen je prijedlog predsjednice ove komisije Spomenke Stevanović o smanjenju iznosa za internu reprezentaciju, kojim su, u odnosu na predložene, iznosi smanjeni za 18.000 KM na godišnjem nivou.

Komisija prošle sedmice nije uspjela postići saglasnost oko predloženih troškova za internu reprezentaciju, odnosno potrošnju u skupštinskom restoranu, a najviše je bilo sporno što je budžet za te namjene Kabinetu predsjednika NSRS-a Nenadu Stevandiću bio "u visini stvarnih troškova", odnosno bez ograničenja.

Prema danas usvojenom novom pravilniku taj iznos je ipak ograničen i to na 3.500 KM mjesečno.

Nadalje, generalni sekretar ima na raspolaganju 900 КM, potpredsjednici Narodne skupštine do 700 KM, zamjenik generalnog sekretara do 400 KM i pomoćnici generalnog sekretara 100 KM.

Pod internom reprezentacijom se smatraju izdaci za ugostiteljske usluge prilikom održavanja sjednica i radnih sastanaka u službenim prostorijama NSRS i u restoranu Ugostiteljskog servisa Vlade u zgradi Narodne skupštine.

- Stavka koja se odnosi na internu reprezentaciju nije reprezentacija u klasičnom smislu, već podrazumijeva troškove redovnih aktivnosti rukovodstva, zaposlenih, stručnih odbora i komisija, kao i troškove prijema domaćih i stranih delegacija, studijske posjete... prilikom kojih se u restoranu skupštine poslužuje osvježenje i slično - saopćeno je nakon današnje sjednice.

Također, Komisiji su dostavljeni troškovi redovnih aktivnosti rukovodstva NSRS-a u proteklih osam mjeseci. Najveći broj troškova odnosi se na prijem delegacija, "Dane otvorih vrata" prilikom kojih su NSRS posjetili učenici i studenati, te održano nekoliko naučnih skupova i slično.

Usvojenim pravilnikom definisano je i pravo na korištenje eksterne reprezentacije, kao i ko ima pravo na primanje poklona u ime NSRS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.