open-navfaktor-logo
search
Suđenje za zloupotrebe
Odbrana Aleksandra Džombića traži da se saslušaju Dodik, Višković i Cvijanović
Odbrana Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske kojem se pred Okružnim sudom u Banjoj Luci sudi za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, predložila je danas listu materijalnih dokaza, kao i svjedoka koji bi trebali biti saslušani u ovom slučaju.
20.09.2022. u 15:34
get url
text

Advokat Zoran Bubić, Džombićev branilac, predložio je imena 16 svjedoka, među kojima su najviši zvaničnici Republike Srpske (RS). Među njima su aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer RS-a Radovan Višković, aktuelni, ali i bivši ministri energetike Petar Đokić i Željko Kovačević, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i drugi.

Prema Bubićevim riječima, radi se o osoboma koje bi trebalo da posvjedoče o okolnostima u vezi sa davanjem kredita kompaniji Energolinija iz Zvornika u iznosu od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM), kao i povezanosti te kompanije sa Aluminom, ali i o kasnijim transakcijama i odnosima između pomenutih kompanija i Vlade RS-a.

Odbrana je takođe predložila i veliki broj materijalnih dokaza, među kojima su dopisi i ugovori između pomenutih preduzeća, Investiciono-razvojne banke, Vlade RS-a, kao i sa Evropskom investicionom bankom, a zatraženo je i da Okružni sud naredi ekonomsko vještačenje u vezi sa kreditom.

Prethodno je tokom današnjeg ročišta završeno saslušanje i posljednjeg svjedoka optužnice, vještaka mašinske struke Cvije Šmanje, a koji je za potrebe javnog tužilaštva RS-a vršio vještačenje investicije (rekonstrukcija kotla i promjena energenta), za koji je Energolinija dobila kredit.

Šmanja je rekao da je zajedno sa još dvoje vještaka – od kojih je jedan ekonomske, a jedan mašinske struke – išao dva puta u Zvornik da na mjestu događaja pregleda pomenuto postrojenje, kao i da su dobili obilnu dokumentaciju, ali u elektronskoj verziji, te da nisu utvrđivali vjerodostojnost tih dokumenata.

- Jako je bilo teško procjenjivati vrijednost radova jer nije bilo uporednih podataka. Ovo je prvi takav kotao kod nas da je rađen, pa nismo imali sve informacije. Prilikom obilaska postrojenja i kotla broj 4, koji smo vještačili, dobili smo informaciju da su oni isto vršili rekonstrukciju kotla broj 3, te da imaju sve dokumente o toj investiciji. Mi smo tražili da nam dostave i te dokumente da bismo mogli da uporedimo, ali nam to nikada nisu dostavili - izjavio je Šmanja.

Na brojna pitanja tužioca kada je riječ o finansiranju rekonstrukcije kotla, kao i da li je novac namjenski potrošen, Šmanja je govorio da nije kompetentan da odgovori na ta pitanja jer on nije vještak ekonomske, već mašinske struke.

Ipak, kako je navedeno u nalazu vještačenja, iznos fiktivnih faktura je veći od dva miliona maraka.

Isto tako, dodao je Šmanja, prema procjeni koju su oni napravili, za porebe rekonstrukcije kotla potrošeno je oko 13,5 miliona maraka, ali postoji mogućnost i da je sada uvećana cijena tog kotla.

- To je vrlo kompleksan posao, pa postoji mogućnost uvećanja i da vrijednost kotla može biti mnogo veća od ulaganja. To se može posebno sada vidjeti kada su skočile cijene energenata - dodao je Šmanja, ali uz napomenu i da su vještačenja određivali prema cijenama repromaterijala, kao i rada, koje su bile u tom trenutku, dakle 2012. godine.

Dodao je i da je bilo tzv. "naduvavanja2 cijena pojedinih dijelova.

- Ako pogledamo, na primjer, šarafe, to jeste zavrtnje i koliko oni koštaju, oni su bili skuplje plaćani možda čak i 10-20 puta. I tako dalje. Nije bilo nekih realnih cijena. Koristili smo precizne formule za izračunavanje tih dijelova. Na primjer, cijena čelika u tom trenutku je bila stabilna - dodao je Šmanja.

Tokom saslušanja svjedoka od odbrane, Šmanja je rekao da se on ne nalazi na listi licenciranih vještaka u Republici Srpskoj, ali i da ne zna da li se na listi licenciranih ustanova nalazi zavod za sudska vještačenja u Novom Sudu, u kojem je on zaposlen.

Saslušavanjem Šmanje završeno je izvođenje dokaza Tužilaštva.

Javno tužilaštvo RS-a optužnicom tereti Aleksandra Džombića da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, zbog kredita od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM ) koji je preko Investiciono-razvojne banke RS-a odobren zvorničkoj firmi Energolinija.

Suđenje Džombiću nastavlja se 17. oktobra, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.