open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
Odgođen početak suđenja Goranu Salihoviću
Mogu samo nagađati da je odloženo zbog toga što smo dobili poziv od nenadležnog suda, istakao je advokat Konjić
22.05.2019. u 12:59
get url
text

Suđenje bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva Goranu Salihoviću, koje je bilo najavljeno za danas u sarajevskom Općinskom sudu, odgođeno je. 

Salihovićev branilac Rifat Konjić kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je odbrana u utorak dobila obavijest kako se glavni pretres zakazan za danas odgađa bez ikakvog obrazloženja.

- Mogu samo nagađati da je odloženo zbog toga što smo dobili poziv od nenadležnog suda - istakao je Konjić.

Optužnicu protiv Salihovića podiglo je Tužilaštvo BiH u novembru 2018. godine, a nekadašnji glavni tužilac je krajem januara 2019. negirao krivicu u Sudu BiH. Ubrzo je, tačnije početkom februara 2019., Državni sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na sarajevski Općinski sud zbog osiguranja “nepristrasnog i pravičnog suđenja”.

Konjić je pojasnio da se u Općinskom sudu vode krivični postupci za djela za koja je propisana kazna do 10 godina zatvora i da u tim slučajevima sudi sudija pojedinac.

- Ovdje se ne radi o tome, ovdje mora da sudi vijeće od troje sudija. Općinski sud nema vijeća - rekao je Konjić i dodao da je na tu činjenicu ukazivao Sudu BiH, koji je prebacio predmet, ali da je žalba odbijena.

Branilac je naveo kako ne očekuje da će od sarajevskog Općinskog suda dobiti poziv za naredno suđenje u ovom predmetu.

Salihovića optužnica tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Prilikom službenog putovanja iz Pariza, kako stoji u optužnici, Salihović je 29. aprila 2015. zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada, unatoč upozorenjima, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnom aktu, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio da mu refundira iznos od 3.874 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužilaštvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Salihović je disciplinskim postupkom skinut s pozicije glavnog tužioca i ostao je da radi kao tužilac Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.