open-navfaktor-logo
search
Predsjednik NES-a
Ogrešević odgovorio Nikšiću: Protiv Kljake nema optužnica, ostaje kandidat za ministra
Predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević odgovorio je objavom na Facebooku predsjedniku Socijaldemokratske partije Nerminu Nikšiću koji je zatražio da NES povuče kandidaturu Anela Kljake za federalnog ministra trgovine.
30.03.2023. u 15:26
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšiću sporno imenovanje NES-ovog Kljake, zato je od Bradare tražio još vremena

- Uvaženi predsjedniče Nikšiću, neugodno smo iznenađeni sadržajem Vašeg pisma broj: 01-25-46/23 od 29. 3. 2023. godine kojim ste nas zamolili da razmotrimo promjenu kandidata za ministra trgovine u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine gospodina Anela Kljaku.

Svoju molbu temeljite na tvrdnji da je gospodin Anel Kljako od strane Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) označen kao jedna od osoba koja je radila zloupotrebe prilikom provođenja izbornog procesa u gradu Mostaru. Dalje, smatrate da bi njegovo imenovanje jako kompromitiralo Vladu FBiH.

Provjeravajući i analizirajući Vašu tvrdnju uočavamo da ista nije potkrijepljena nepobitnim činjenicama koje bi nedvojbeno upućivale na njenu istinitost i vjerodostojnost. Nadležnost CIK-a, kao organa nadležnog za provođenje izbora, propisane su Članom 2.9 Izbornog zakona BiH, te ni u jednoj tački, od njih 17, nije navedeno da ista ima nadležnost da bilo koga označi kao osobu koja je radila zloupotrebe prilikom provođenja izbornog procesa.

Uvjerenje da protiv Kljake nije podignuta optužnica

Članom 6.8, stav (1) propisano je da, ako izborna komisija smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, dužna je da to djelo prijavi nadležnom tužilaštvu.

VEZANI TEKST - Protiv SDP-ovog kandidata za ministra policije FBiH Almina Hopovca podignuta optužnica

Kako protiv Anela Kljake, pred sudovima na području BiH, nije podignuta optužnica koja je stupila na pravnu snagu, odnosno nije potvrđena optužnica, a niti je izrečena osuđujuća presuda za krivično djelo sa propisanom kaznom zatvora do 5 (pet) godina ili novčanom kaznom kao glavnom kaznom, a što se potvrđuje Uvjerenjem Općinskog suda u Mostaru, to dokazuje da naprijed imenovani ni na koji način ne može biti povezan s povredama izbornog procesa, niti bi njegovo imenovanje kompromitiralo Vladu FBiH.

Uzimajući u obzir navedeno, želimo Vas obavijestiti da su Vaše tvrdnje neosnovane, te da nema niti jedan valjan razlog da izvršimo izmjenu kandidata za ministra trgovine u Vladi FBiH. Dijelim sa Vama opredijeljenost da zajedno radimo u korist svih građana BiH te se radujem daljnjoj saradnji - napisao je Ogrešević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.