open-navfaktor-logo
search
Osudili
OHR o posljednjim odlukama NSRS-a: Zvaničnici koji zanemare svoje zakonske dužnosti snose ličnu odgovornost
Ured visokog predstavnika osuđuje najnovije pokušaje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da potkopa integritet Bosne i Hercegovine i onesposobi njene ključne institucije, saopćeno je iz OHR-a.
23.06.2023. u 19:56
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojila zakonske izmjene o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, ali i zaključke o Ustavnom sudu BiH

Saopćenje OHR-a prenosimo u cijelosti:

- Ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a time i samog mira i stabilnosti. Politički pritisak iz RS-a na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta. Sud je krajnji arbitar Ustava BiH. Entiteti nemaju ni pravo niti ovlaštenje da ga ucjenjuju ili kontroliraju njegov rad.

OHR poziva na povratak poštivanju ustavnih obaveza u tom pogledu i brzo imenovanje sudija u Ustavni sud BiH.

Pored toga, nedavnim glasanjem u Narodnoj skupštini RS-a kojim se pokušava spriječiti objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a jasno se ide protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir. U skladu sa zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine, sve odluke koje donosi visoki predstavnik su obavezujuće i kao takve će biti objavljivane u službenim glasilima. Nepostupanje na taj način predstavlja kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a osim toga nema ni pravnu snagu. Također, Aneks X Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezuje sve potpisnice, uključujući i RS, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. Nedavne odluke NSRS-a ni na koji način ne oslobađaju Republiku Srpsku ovih obaveza. Zvaničnici koji zanemare svoje zakonske dužnosti i obaveze snose ličnu odgovornost za takve odluke i za posljedice tih odluka.

Uspostava vladavine prava jedan je od ciljeva Programa 5+2, a ove aktivnosti udaljavaju vlasti u BiH od ispunjavanja njihovih dugogodišnjih obaveza i ostvarivanja prioritetnih reformi za članstvo u EU. Ovi posljednji potezi RS predstavljaju opasan presedan i neće donijeti veći prosperitet, stabilnost i napredak na evroatlantskom putu. Visoki predstavnik će ostati posvećen odbrani provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.