open-navfaktor-logo
search
Nametnute izmjene
OHR tvrdi: Uvedeno 10 mjera za unapređenje funkcionalnosti FBiH, evo pojašnjenja
Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) objavio je deset mjera za unapređenje funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine koje su proizilaze iz nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.
04.10.2022. u 13:20
get url
text

- Nakon ovih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem - kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Na Twitter nalogu OHR-a pobrojano je koje su to uvedene mjere, među kojima je, kaže Schmidt, i ona koja unapređuje odlučivanje u Federalnom parlamentu s jasnim rokovima kako bi se spriječile blokade.

Također, pojednostavljeno je imenovanje sudija u Ustavni sud Federacije BiH te mjere kojima se sprečava zloupotreba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa s pitanjima koja nisu jasno navedena u Ustavu Federacije BiH.

Pojednostavljeno je i imenovanje sudija u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH te unaprijeđena proporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda i regionalna zastupljenost Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Također, pojednostavljena je procedura izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te poboljšana transparentnost i ekspeditivnost u procesu potvrde listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, tvrdi Schmidt.

Naglašava da je pojednostavljena procedura za nominiranje kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, pojašnjena i zakonodavno utvrđena ograničenja u pogledu zastupljenosti kako bi se podstaklo stvaranje koalicija i spriječila prezastupljenost.

I na kraju ovim izmjenama dat je nalog parlamentarnim tijelima u Federaciji BiH da osiguraju učešće građana, uključujući i mlade, u zakonodavnom odlučivanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.