open-navfaktor-logo
search
Preskakanje Predsjedništva BiH
Okolić i Đerić zaključili da Hercegovina može izgorjeti, ali da Dodika ne treba uznemiravati
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je od 27. jula do 9. augusta ove godine dobilo pet zahtjeva za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi pomogli u gašenju požara u Neumu, Livnu, Širokom Brijegu, Stocu i Tomislavgradu, naveli su iz Ministarstva.
11.08.2021. u 12:03
get url
text

Na naš upit o tome šta je bilo sa zahtjevima za angažman helikoptera, imajući u vidu da pomoć nije upućena, iz Ministarstva odbrane BiH danas nam je odgovoreno da helikopteri nisu angažirani "zbog nemogućnosti dobijanja odobrenja od Predsjedništva BiH".

A o čemu se radi?

VEZANI TEKST - Požari bukte, a helikopter Oružanih snaga BiH prizemljen jer Dodik ne radi

U Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine su nam ranije kazali da u Predsjedništvo BiH nisu uopće ni stigli ovi zahtjevi, a ovo su provjerili i u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

Odluku o tome da ne šalju zahtjeve u Predsjedništvo donijeli su zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić i generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

To je vidljivo i iz odgovora samog Okolića, koji je vjerovatno iskoristio to što je ministar odbrane Sifet Podžić na odmoru.

- S obzirom na novonastalu situaciju, odluku Narodne skupštine RS-a (o bojkotu institucija BiH, op. a.), nije bilo ni sjednica Predsjedništva BiH. U telefonskom razgovoru smo došli do toga da je nesuvislo to raditi, slati papire – rekao nam je Okolić.

Ovaj telefonski razgovor je obavio sa Đerićem.

Postavlja se pitanje zašto su oni odlučili i odakle crpe pravo da donose odluku umjesto predsjedavajućeg Komšića, odnosno članova Predsjedništva BiH? Procedura je takva da lokalna vlast, preko entitetkih institucija, šalje zahtjev Ministarstvu sugurnosti BiH, a oni dalje Ministarstvu odbrane BiH koje zahtjev prosljeđuje Predsjedništvu BiH na odobravanje.

Odgovor bi se možda trebao potražiti u činjenici da su stranke iz bh. entiteta Republika Srpska odlučile upravo od 26. jula bojkotovati i blokirati rad institucija Bosne i Hercegovine.

Za angažman helikoptera Oružanih snaga neophodno je odobrenje sva tri člana Predsjedništva BiH, a poznato je da Milorad Dodik, član Predsjedništva i predsjednik SNSD-a, i dok je zvanično radio, nije mnogo davao značaja radu i sjednicama Predsjedništva.

VEZANI TEKST - Stižu reakcije iz RS-a: Nisu očekivali da će Dodik "tako brzo pokleknuti", nazivaju ga izdajnikom

Moguće je da su Đerić, koji je bio kadar PDP-a, i Okolić, koji jeste kadar SNSD-a, odlučili ne uznemiravati Dodika, koji je baš jučer izazvao buru reakcija stranaka iz RS-a zbog informacije da je preksinoć prekršio njihov dogovor i ipak učestvovao u radu Predsjedništva BiH po pitanju imenovanja Upravnog odbora Centralne banke.

 "Isplativije" je, valjda je zaključio dvojac Okolić - Đerić, pustiti da plamen guta Hercegovinu, nego narušavati "srpsko jedinstvo" i dovesti Dodika u situaciju da mora prisustvovati još jednoj sjednici.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.