open-navfaktor-logo
search
Uništavanje projekata
Općina Stari Grad Sarajevo optužuje Vodovod: Deset dana nakon asfaltiranja "potok" se slijeva putem
Svega desetak dana nakon što je Općina Stari Grad Sarajevo sanirala 400 metara saobraćajnice Iza gaja na Jarčedolima, jučer su nas u ovoj ulici dočekali neugodni prizori vode koje se slijeva duž cijele saobraćajnice i nezadovoljni građani koji se s pravom pitaju zašto voda teče novom saobraćajnicom, saopćili su danas iz Općine Stari Grad Sarajevo.
08.09.2022. u 12:49
get url
text

- Kako se ovakve situacije iz dana u dan ponavljaju, dužni smo informisati građane da isključivu odgovornost za kvarove na vodovodnim instalacijama, ali i odgovornost za štetu koja se nanosi Općini Stari Grad Sarajevo i općinskim investicijama, snosi KJKP Vodovod i kanalizacija. U ovom konkretnom slučaju, projekat asfaltiranja saobraćajnice koštao je 125.000 KM i Općina Stari Grad Sarajevo je, kao i uvijek do sada, pozvala KJKP Vodovod i kanalizacija da sanira svoje instalacije prije asfaltiranja - naveli su iz Općine i dodali:

- Mišljenja smo da otklanjanje kvarova, na staroj i dotrajaloj mreži, nije pravo rješenje, te da nadležno komunalno preduzeće mora pristupiti zamjeni kompletne mreže svaki put kada Općina najavi sanaciju saobraćajnice. Nedostatak sredstava ili kapaciteta kao odgovor koji Općina Stari Grad Sarajevo često dobija od KJKP Vodovod i kanalizacija ne smije biti izgovor za neispunjavanje njihovih zakonskih obaveza, posebno imajući u vidu da svoje (ne)usluge svakog mjeseca naplaćuju od građana.

Radi objektivnog informisanja javnosti, iz Općine ističu da na početku svake kalendarske godine, a po usvajanju budžeta, pošalju obavijest svim vlasnicima podzemne infrastrukture (KJKP Vodovod i kanalizacija, Elektroprivreda BiH, Sarajevogas i BH Telecom) o ulicama koje će se sanirati u toku te godine i zahtjev da se uključe sanacijom svojih instalacija. Odziv navedenih preduzeća je, naglašavaju, jako loš, čime dolaze u situaciju da Općina Stari Grad Sarajevo ulaže sredstva za bolje uvjete putne infrastrukture za svoje građane, ali zbog neodgovornosti drugih te investicije se direktno uništavaju.

- Općina Stari Grad Sarajevo zahtijeva od KJKP Vodovod i kanalizacija da ozbiljno pristupe pitanju sanacije vodovodne i knalizacione mreže jer ćemo ubuduće zaštitu svojih prava i investicija potraživati putem nadležnog suda. U slučaju saobraćajnice Iza gaja, zahtijeva se od KJKP Vodovod I kanalizacija da hitno izađe na teren i pristupi otklanjanju kvara kako voda ne bi uzrokovala veće štete i dovela do podizanja asfalta - saopćili su iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.