open-navfaktor-logo
search
Posla i za pravosuđe
Općine kao države: Proglašavanje Komšića, Softića i Novalića personom non grata je opasno!
Samo država nekoga može proglasiti nepoželjnim, a ni u kom slučaju jedinica lokalne samouprave
28.09.2019. u 17:24
get url
text

Država personom non grata može proglasiti diplomate drugih država, strane političare, ali i strance najrazličitijih profesija za koje trenutna vlada ocijeni da su iz nekih razloga povrijedili ugled države ili su opasni i štetni za nju ili njen režim.

Jedina osoba koju je do sada Bosna i Hercegovina proglasila personom non grata bio je Desiderio Ostrogon da Costa. Costa je za nepoželjnu osobu u BiH proglašen 2009. godine zbog umiješanosti u kriminalne radnje i jer se lažno predstavljao na osnovu falsifikovane dokumentacije kao ambasador Gvineje Bisao.  

Četničkog vojvodu, presuđenog ratnog zločinca i lidera SRS-a Vojislava Šešelja 1998. godine personom non grata u BiH proglasio je tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp.

-Ova akcija je poduzeta u skladu s ovlastima visokog predstavnika shodno Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, prema interpretaciji iz Bonske deklaracije. Šešeljeve aktivnosti i izjave, i za vrijeme rata i u posljednje vrijeme, pružaju očit dokaz da bi njegova prisutnost u Bosni i Hercegovini predstavljala čin koji je štetan za provedbu Dejtonskog sporazuma te miješanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine - saopćeno je 1998. godine iz OHR-a. 

Samo država nekoga može proglasiti nepoželjnim, a ni u kom slučaju jedinica lokalne samouprave kao što je to u Bosni i Hercegovini počelo od prošle godine, kada su općine sa hrvatskom većinom, personom non grata proglašavale predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, pa sve do nedavne odluke Općinskog vijeća Banovići kojim indirektno rukovodi predsjednik PDA Mirsad Kukić, da se u toj kategoriji nađu i Safet Softić i federalni premijer Fadil Novalić.

Komšića su, podsjećamo, personom non grata proglasili hrvatski dužnosnici općina Kreševo, Dobretića, Jajca, Viteza, Kiseljaka, Busovače, Fojnice, Travnika i Novog Travnika, Gornjeg Vakufa, Bugojna, Gruda, Posušja, Čapljine, Čitluka, Livna, Usore, Žepča, Širokog Brijega. Oni su mu poručili da nije dobrodošao u njihove sredine te da ga smatraju "drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH".

-Proglašavanje Komšića personom non grata bilo gdje u BiH, pravni je nonsens iza kojeg se krije jako opasna politička poruka - upozorio je svojevremeno dr. Slaven Kovačević, aktuelni Komšićev savjetnik.  

Kovačević je postavio pitanje koji je pravni osnov za takvo nešto?

-Niti načelnici niti općinska vijeća nemaju nadležnost da nekoga proglase nepoželjnom osobom po važećim zakonima u FBiH. Takve odluke nemaju pravnu niti obavezujuću snagu, osim političke poruke. Na takvo nešto trebale bi reagirati nadležne državne pravosudne i policijske institucije, jer se radi o članu Predsjedništva BiH - ističe dr. Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, ono što jeste mnogo važnije, odnosi se na to da se persona non grata koristi u međunarodnim odnosima između suverenih država, kada se strani državljanin proglašava nepoželjnom osobom na teritoriji zemlje domaćina, pa se odmah zatim traži da ta osoba napusti teritoriju zemlje domaćina.

-Još preciznije, radi se o međunarodnim odnosima ili odnosima između suverenih država, koje mogu određene osobe ili osobu, radi njihovih aktivnosti na štetu države domaćina, proglasiti personom non grata i zatražiti ili organizirati njenu deportaciju sa svoje teritorije.

Zašto je ovo opasno za slučaj proglašavanja Željka Komšića personom non granta od strane lokalnih zajednica? Zato što su one svojim odlukama preuzele prerogative država, čime se šalje poruka da je taj dio BiH u statusu države, što svakako nije slučaj. Poruka je jasna, korištenjem ovlaštenja suverenih država, želi se poručiti da u tom dijelu BiH postoji paralelna suverena vlast koja može preuzimati prerogative države BiH, što je zapravo nemoguće. Time se šalje vrlo jasna poruka da je to zaokružena etno-teritorijalna cjelina koja želi imati prerogative suverene države, koje jedine imaju pravo proglašavati personom non grata strane državljane na svojoj teritoriji. To bi po njima značilo da je Komšić strani državljanin u svojoj zemlji, bez obzira na to što je izabran za člana Predsjedništva BiH, pa ga se zbog njegovog statusa stranog državljanina može proglasiti personom non grata u jednom dijelu njegove zemlje. Apsurdno, ali jako opasno. To je suština političkih poruka koje načelnici, predsjedavajući općinskih vijeća i kantonalni funkcioneri žele postići, nastojeći učiniti zaokruživanje teritorije nekog trećeg entiteta ili neke reinkarnirane tzv. Herceg Bosne koju očito vide subjektom međunarodnog prava, a time i međunarodnih odnosa što je sve zajedno nezakonito, pogrešno i nemoguće- upozorava dr. Kovačević.

U susjednoj Hrvatskoj do sada su personom non grata proglašeni ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, lider SRS-a Vojislav Šešelj i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Carl Bildt. Srbija je nepoželjnom osobom proglasila hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.