open-navfaktor-logo
search
Na današnjoj sjednici
Općinsko vijeće Centar ponovo izglasalo opoziv načelnika Srđana Mandića
Općinsko vijeće Centar Sarajevo nakon duge i burne rasprave na današnjoj sjednici ponovo je izglasalo opoziv načelnika Srđana Mandića sa 16 glasova za.
10.08.2023. u 16:17
get url
text

VEZANI TEKST - Mandić kasnio na sjednicu OV Centar, od 31 u sali se pojavilo 27 vijećnika

Prvo se glasalo za odbacivanje Mandićevog obrazloženja za preispitivanje odluke o opozivu i to na prijedlog vijećnice Senade Bosno. Za odbacivanje Mandićevog obrazloženja su glasali Jasmin Ademović, Ira Adilagić, Marijana Podrug-Arapović, Senada Bosno, Lejla Ćosović, Sejad Đozo, Amer Kapo, Nermin Kapo, Velija Katica, Biljana Lazarević, Mehmed Muharemović, Đenan Mulić, Đenan Muminović, Hidajet Porić, Miralem Šenderović i Jasmin Šljivo.

Protiv odbacivanja bili su Sara Arslanagić, Zovko Ivišić, Denis Challenger, Samir Fazlić, Alen Girt, Željko Majstorović, Dragan Stevanović, Melća Điđerija, Aida Koluder-Agić i Amra Zulfikarpašić.

Suzdržani su bili Hamdija Hasanović i Elvira Hasanović.

Potom je uslijedila petnaestominutna pauza na zahtjev Amera Kape (SBB). Potom su iz Naše stranke zatražili još 10 minuta pauze, a moglo se čuti kako neko dobacuje "kupuju ruke". Iz kasnijeg dobacivanja vijećnika dalo se zaključiti da je Jasmin Ademović optužio Našu stranku da "kupuju" ruke i zbog toga traže pauzu.

Donijeta je potom odluka o potvrđivanju odluke o opozivu Mandića sa 16 glasova za, 10 protiv i dvoje suzdržanih. Naša stranka je tražila pojedinačno izjašnjavanje te je i nakon toga potvrđeno da većina želi opoziv našelnika. 

Na početku rasprave samostalna vijećnica Senada Bosno postavila je pitanje koje se odnosi na pravni osnov za upućivanje ovog prigovora načelnika. Obrazložila je kako se rasprava vodi, ne kao izraz dobore volje i namjera da u Vijeću iskoriste sve demokratske alate "zbog kojih smo u proteklom priodu bili izvrgavani govoru mržnje".

Mandić je ponovio još jednom zbog čega je zatražio razmatranje odluke o opozivu pozivajući se na Poslovnik i Statut navodeći da su određene tačke prekršene tokom sazivanje sjednice na kojoj je izglasana odluka o opozivu.

- Navedeno postupanje sadrži elemente zloupotrebe službenih ovlaštenja te sam u obavezi poduzeti mjere i radnje radi sprječavanje istih – kazao je Mandić.

Vijećnik NiP-a i pokretač inicijative za opoziv Jasmin Ademović naveo je kako je zahtjev za preispitivanje u skladu sa zakonom.

Pojasnio je zašto su pokrenuli opoziv načelnika te naveo da su ključne stvari sadržane u "sarajevskom dogovoru" koalicije "Trojka" od kojih su neke transparentnost, utrošak novca, lična primanja... 

Samostalna vijećnica Amra Zulfikarpašić upitala je predsjedavajućeg OV Sejada Đozu: 

- Šta ste to Vi uradili otkoliko sjedite ovdje i primate enormnu plaću, osim što set se od prvog trenutka bavili time da skinete Srđana?

Uslijedila je replika predsjedavajućeg Đoze.

- Ovaj predsjedavajući punih godinu i po dana nema pravnika u službi Vijeća, dvoje saradnika koje sam imao su 31. decembra 2021. pometeni iz te službe. Dan danas nemam pravnika koji pomaže svima nama u radu. Ovaj čovjek je načelnika Mandića sto puta, pozivam Boga i načelnika kao svjedoka, molio da sarađuje - kazao je.

SDP-ov vijećnik Dragan Stevanović poručio je vijećnicima NiP-a kako bi bilo fer da obavijestite svoje partnere da izlaze iz koalicije i da formiraju drugu.

- Ja ima prijatelje u SDA, NiP-u, SBiH-u, Našoj stranci i dobivam vaše prepiske. Stevanović nije dobio zastupnike, ne prima enormnu plaću u skupštini grada, njegov sin nije zaposlen u općini, Džeka Muminoviću. Ali Vaša supruga jeste i predsjedavajući je oblijetao načelnika dok nije unaprijeđena. I Vaš brat, Muharemoviću, jeste. Neko je dobro agitovao u gradskoj skupštini da bi Vaša snaha bila zaposlena. I od jedne vijećnice kćerka radi ovdje kao volonter, što ja zdušno podržavam, pa i nečiji tata radi ovdje. Sramotne su to činjenice koje koristite u političkom obračunom u obračunu sa svojim političkim protivnicima. O racionalnosti ovog poteza neću da govorim, o doslijednosti. Prije mjesec dana, prije bez skoro ijedne primjedbe, ste glasali za izvještaj načelnika i organa uprave kazao je Stevanović te dodao:

 

VEZANI TEKST - SDA Centar: Pozivamo policiju i tužilaštvo da istraže pritiske, prijetnje i ponude u vezi sa opozivom Mandića

- Ako mislite da je SDP slaba partija, jer je korektna, onda se varate. SDP je politički zrela, a ne slaba. Sa nama kao koalicionim partnerima se ne možete ovako igrati. Hvala opoziciji na koreknosti.

Kolegama iz NiP-a i samostalnim vijećnicima je poručio kako ne mogu biti lažovi i smutljivci.

- Dobijam vaše prepiske. Sramotne su činjenice koje koristite u političkom obračunu sa svojim protivnicima. Dalje djelujemo kao zaseban klub, isključivo na principima SDP-a i podržavat ćemo samo ono što mislimo da je u našem interesu - kazao je Stevanović.

Prije početka sjednice predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, kako je Faktoru rečeno iz Vijeća, održao je sastanak sa svojim vijećnicima, ali očito bezuspješno. Iako se Konaković protivio opozivu Mandića zarad očuvanja koalicije "Trojka", vijećnici NiP-a predvođeni Đozom i Ademovićem ostali su pri odluci da mandić više ne može objašati funkciju načelnika.

Svađa između NiP-ovaca, Stevanovića, ali i samostalnih vijećnika i NS-ovaca bilo je i u pauzama zasjedanja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.