open-navfaktor-logo
search
Zaključana vijećnica
Općinsko vijeće Velika Kladuša u hodniku usvojilo budžet, načelnik Abdić na potezu da se izbjegne blokada
Vijećnici Općinskog vijeća Velika Kladuša danas su na vanrednoj sjednici usvojili budžet za ovu godinu, u iznosu od 22,5 miliona konvertibilnih maraka. Međutim, i današnja sjednica je održana u hodniku ispred zaključane vijećnice.
31.03.2023. u 14:58
get url
text

- Današnja je sjednica kao i prethodna, kolegiji i radna tijela, održana u hodniku jer nam je onemogućen pristup vijećnici i kabinetu predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Načelnika smo uredno obavijestili o današnjoj sjednici, nismo dobili nikakav odgovor. Mi radimo u interesu građana, prisustvovalo je 15 od 28 vijećnika. Svi su dokumenti poslani svim vijećnicima i žao mi je što predstavnici Laburističke stranke nisu bili tu da zajedno razmatramo najvažniji dokument za građane Velike Kladuše - kazala je Bisenija Mušedinović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Zbog opstruiranja rada, zaključavanja pečata i službenih prostorija nedavno je nova parlamentarna većina podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića, nakon čega je Kantonalno tužilaštvo po nalogu Općinskog suda izuzelo pečat.

- Mi smo se potom, po prijedlogu Tužilaštva obratili Kantonalnom ministarstvu pravosuđa i uprave koje nam je izdalo novi pečat kako bismo mogli raditi. A, vijećnici Laburističke stranke svu ovu proceduru ne priznaju i smatraju da je pečat nelegalan i da su sjednice nelegitimne, a sve je urađeno prema zakonu, poslovniku i statutu Općine Velika Kladuša - rekao je Fuad Sulejmanagić, vijećnik NES-a BiH.

Na budžet koji je predložio načelnik Abdić Općinsko vijeće je usvojilo 33 amandmana u iznosu od 1,5 miliona konvertibilnih maraka (KM).

- Općina Velika Kladuša je odavno privatizirana i ovih 15 ljudi je pokušava vratiti njenim građanima. Tragično je da se jedan ovako važan dokument donosi na ovakav način u hodniku. Ali, i to je već ustaljena praksa da se Općinsko vijeće dovede u pet do 12 i onda općinski načelnik velikodušno proglasi budžet i ostvari svoje ambicije oko privatizacije općine - kaže Rifat Dolić, vijećnik DNZ-a.

Zlatko Pajazetović, vijećnik Naše stranke u Općini Velika Kladuša, istakao je da je ovo prvi put u posljednjih sedam godina, osim jednom kada su laburisti imali većinu, da je Općinsko vijeće usvojilo budžet, odnosno da ga nije proglasio načelnik.

- Ova je većina uspjela dogovoriti 33 amandmana od 1,5 miliona KM, koji će se preusmjeriti za pomoć porodiljama, stipendije studentima, sport, za borbu protiv droge, za start-up projekte, mlade bračne parove, poljoprivredu, rješavanje problema pasa lutalica, za prijevoz djece sa poteškoćama u razvoju i još dosta toga, što nam govori da ima para za građane, ali se do sada koristilo za opstanak komunalnih poduzeća i drugih ustanova koje ne mogu opstati bez dotacija iz budžeta, a sve sa jednim interesom, da ostanu na pozicijama - objašnjava Pajazetović.

Rok za donošenje budžeta je 31. mart i sada je na potezu načelnik Fikret Abdić koji bi, već u ponedjeljak, trebao objaviti budžet u Službenom glasniku Općine Velika Kladuša kako bi se izbjegla finansijska blokada općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.