open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Opozicija ne isključuje proteste i u drugim gradovima RS-a
Ima hiljadu razloga za proteste i u drugim gradovima, ali isuviše je straha i represije, rekao je Vukanović
02.07.2019. u 13:08
get url
text

Zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, Nebojša Vukanović i Jelena Trivić nisu isključili mogućnost protesta i u drugim gradovima RS-a, nakon što, kako su istakli, "oslobode" Banju Luku.

U tom gradu će u četvrtak ponovo održati mirno okupljanje građana u 19.30 sati, u Parku "Mladen Stojanović" jer im to nije dozvoljeno na glavnom banjalučkom trgu, na kojem i dalje insistiraju.

- Ima hiljadu razloga za proteste i u drugim gradovima, ali isuviše je straha i represije. Što je manja sredina, to je veći pritisak – rekao je Vukanović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Logično je, dodaje i Stanivuković, da se oslobode straha građani u najvećem gradu.

- Imamo želju da oslobodimo svaku ulicu i grad, ali mislim da je logično da se prvo oslobodi strah u Banjoj Luci te da se zatim to ciklično širi u RS-u i FBiH – rekao je Stanivuković.

Jelena Trivić je pozvala građane da dođu na mirni skup 4. jula, kao i da javni servis RS proprati njihove aktivnosti.

Najavili su da će, osim ranije istaknutih zahtjeva, imati i nove, među kojima su i ekološki problemi u Banjoj Luci te će insistirati na njihovom provođenju.

Traže da im dozvoli okupljanje građanima na Trgu Krajine, a dijelom je, kažu, ispunjen zahtjev da prestane policijska represija prema građanima koji se okupljaju kod pravoslavnog hrama u Banjoj Luci.

Zahtijevaju i da gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić prestane da šuti o, kako su naveli, narušavanju slobode i ljudskih prava građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.