open-navfaktor-logo
search
Uoči lokalnih izbora
Opozivi načelnika: Koja je procedura i hoće li se realizovati u zakonskom roku?
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 2024. godine. Uprkos tome, u određenim općinama pokrenuti su opozivi aktuelnih načelnika. Da li će se procedura okončati u zakonom predviđenom roku?
20.08.2023. u 19:03
get url
text

VEZANI TEKST - CIK: Opoziv Ibrahima Hadžibajrića proveden u skladu sa zakonom

Građani sarajevske Općine Stari Grad izglasali su opoziv načelnika Ibrahima Hadžibajrića 23. jula ove godine. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u četvratak je, 17. augusta, donijela odluku kojom je utvrdila da je postupak opoziva Hadžibajrića proveden u skladu sa zakonom te da mu mandat načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, prestaje danom pravosnažnosti navedene odluke.

Kako je za Faktor pojasnila glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić, učesnici u opozivu imaju pravo žalbe u roku od dva dana od prijema ove odluke CIK-a.

Ukoliko eventualno bude žalbi, dodaje ona, u tom slučaju CIK ima obavezu da napravi izjašnjenje uz žalbu koje dostavljamo Sudu BiH.

- Dakle, mi moramo napraviti izjašnjenje i braniti odluku, odnosno očitovati se o svim navodima koji eventualno budu u žalbi. To može potrajati dva do tri dana. Sud po prijemu ima rok od tri dana da odluči po žalbi – kazala je Pirić.

Ukoliko Sud potvrdi odluku CIK-a, ona postaje pravnosnažna i prestaje mandat načelnika Hadžibajrića te se procedura provođenja prijevremenih izbora provodi u roku od 90 dana.

- CIK, odnosno sedam članova, potom odlučuju o rokovima. Njih sedam ima diskreciono pravo da ukoliko nešto nije precizirano Izbornim zakonom odluče šta se može ili donose poseban pravilnik. Nije sve propisano u detalje i nekada se mora zauzeti poseban stav o nekom slučaju. Za sada je preuranjeno bilo šta govoriti – istakla je Pirić.

Još jednom je potvrdila kako se cijela procedura i održavanje izbora moraju završiti u roku od 90 dana od dana pravosnažnosti odluke.

VEZANI TEKST - Ibrahim Hadžibajrić smijenjen sa pozicije načelnika Starog Grada

Ona je podsjetila i na član 11. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH koji govori o izuzetku od primjene postupka opoziva.

- Postupak opoziva načelnika ne može se voditi 100 dana nakon izbora načelnika, niti u izbornoj godini predviđenoj za lokalne izbore – navodi se u ovom članu zakona.

Interesantno je kako član 8. ovog zakona kaže i kako se prijevremeni uzbori za izbor načelnika moraju održati u roku od 60 dana od dana prestanka mandata ili opoziva, što skraćuje rok za 30 dana od 90 propisanih Izbornim zakonom BiH.

Kada odluka CIK-a postane pravosnažna Općinsko vijeće Stari Grad ima obavezu da imenuje vršioca dužnosti načelnika.

- Mi sada imamo osobu koja vrši poslove iz nadležnosti općinskog načelnika i to je osoba koja ima određena ograničenja u svom radu. Nakon pravosnažnosti odluke Općinsko vijeće bira v.d. na funkciju načelnika do okončanja izbornog procesa – ističe predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić.

Na pitanje o mogućim rokovima za održavanje izbora Škaljić odgovara:

- Kada odluka postane pravosnažna CIK će raspisati sve termine koji uključuju i termine za prijavu kandidata te taj neki konačni termin za održavanje izbora. Ukoliko se uzme taj neki rok za održavanje izbora te ako odluka CIK-a bude pravosnažna naredne sedmice za očekivati je da izbori budu najvjerovatnije 22. oktobra.

VEZANI TEKST - Općinsko vijeće Centar ponovo izglasalo opoziv načelnika Srđana Mandića

U toku su i opozivi načelnika u sarajevskoj općini Centar i Banovićima. Referendum za opoziv načelnika Centra Srđana Mandića zakazan je za 17. septembar.

Pitanje je da li će se zbog zakonskih rokova, ali i navodnih opstrukcija, cijeli proces realizovati u tekućoj godini.

Kako kaže predsjedavajući OV Centar Sejad Đozo, ne vidi ništa sporno da bi se proces opoziva Mandića sproveo u zakonskom roku.

- Odluke o opozivu načelnika Općine Centar objavljene su u Službenom listu. To znači da mi sada možemo krenuti s drugim aktivnostima koje smo i tim odlukama i donijeli. Početkom naredne sedmice, koliko ja znam, će se sastati Komisija koja će provesti izbore za opoziv načelnika. Oni će na tom sastanku dogovoriti dalji način rada i smjernice, pravce i zadatke kojima će se voditi ovaj proces. Ono što znam, sada se treba uputiti dopis CIK-u te i zaključci Komisije prema načelniku kako bi on ispoštovao odluke vijeća, što mu je propisano zakonom - navodi Đozo.

Na pitanje da li može doći do navodnih opstrukcija Đozo odgorava: 

- Odluke vijeća se i ranije nisu poštovale. Imamo na desetine odluka i zaključaka Vijeća koje načelnik nikada nije ispoštovao. Načelnik treba da poštuje odluke Vijeća i Izborni zakon, i ono što mu propisuje vezano za budžet o raspodijeli sredstava za izbore, ali i ostale propise.

VEZANI TEKST - Kriza u Banovićima: Nova većina koju predvodi PDA odgodila referendum o opozivu načelnika Gutića

Situacija u Banovićima još je komplikovanija gdje je 14 vijećnika formiralo novi većinu koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA). Oni su početkom augusta sazvali vanrednu sjednicu Vijeća na kojoj su odlučili da referendum o opozivu načelnika Bege Gutića bude održan 3. septembra.

Oni su i prije toga, tačnije 6. jula, sami zakazali i održali sjednicu na kojoj su izglasali da referendum o opozivu bude održan 5. augusta, ali tu odluku nisu mogli provesti. Naime, na obje sjednice prisustvovali je samo 14 vijećnika nove većine, nije bilo predstavnika stručne službe Općinskog vijeća, a samim tim ni pečata bez kojega su odluke ništavne.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.