open-navfaktor-logo
search
Upitno
Opstrukcija Mandića ili kapitulacija NiP-a: Hoće li biti referenduma za opoziv načelnika Centra?
Održavanje referenduma za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića ponovo je upitno nakon što je već jednom datum prolongiran.
12.10.2023. u 07:55
get url
text

VEZANI TEKST - Mandić optužuje vijećnike NiP-a: Govorili su da sam pijanica i neradnik, a jedina istina je...

Krajem jula, od pokretanja procedure opoziva Mandića (Naša stranka) koju predvodi NiP, burno je bilo u Općini Centar. Pljuštale su tada kritike iz NiP-a na rad načelnika Mandića, a nije nedostajlo i kontra udaraca.  

Referendum je prvo bio zakazan za 17. septembar. Tada su iz NiP-a optužili Mandića za opstrukcije u kašnjenju sprovođenja referenduma te je za novi datum izabran 22. oktobar.

I mjesecima nisu prestajala prepucavanja na društvenim mrežama između načelnika i vijećnika koja, kako se bliži datum referenduma, postaju sve tiša.

Mandić je prije nekoliko dana stavio pod znak pitanja održavanje referenduma i 22. oktobra. Negirajući da opstruiše provođenje opoziva gostujući na FTV-u naveo je kako je Komisija za provođenje postupka opoziva načelnika pravila greške.

Ono što je sigurno jeste da glasačkih listića za referendum koji bi se trebao desiti za desetak dana nema. Nije raspisana ni javna nabavka za štampanje listića, potvrđeno je za Faktor iz Općine Centar. 

S obzirom na to da imamo registrovanih birača i u dijaspori kojima bi se listići trebali poslati, a datum je sve bliži, izvjesno je da 22. oktobra referenduma neće biti.

Postoji mogućnost i ponovnog prolongiranja datuma za referendum, što je također upitno s obzirom na to da se postupak opoziva, ukoliko se izglasa, mora sprovesti do kraja tekuće godine jer će se Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održati naredne, 2024. godine.

VEZANI TEKST - Može li se desiti da naredne godine u općini Centar imamo i prijevremene i Lokalne izbore?

Također, u javnosti se špekuliše da je "pao dogovor" između lidera Naše stranke i NiP-a, Edina Forte i Elmedina Konakovića, te da se od opoziva odustalo.

Kako bismo provjerili ove navode Faktor je pokušao stupiti u kontakt sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Sejadom Đozom, kao i vijećnikom Jasminom Ademovićem koji su bili glavni pokretači opoziva, ali nisu odgovorili ni na jedan od naših poziva. Nismo uspjeli stupiti u kontakt ni sa načelnikom Mandićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.