open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Optužnica protiv komandanta Vojne policije RS-a Zorana Malinića zbog genocida u Srebrenici
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Zorana Malinića, rođenog 1961. godine u Sarajevu, a nastanjenog u Beogradu zbog pomaganja u genocidu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.
09.10.2020. u 11:15
get url
text

Malinić, državljanin Srbije, tereti se da je, za  vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u Zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici, u julu 1995. godine, prilikom kojeg je djelimično istrijebljena skupina bošnjačkog naroda, pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo uklonjeno iz srebreničke enklave, a muškarci i dječaci ubijeni, u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65.zaštitno-motorizovanog puka Glavnog štaba VRS-a, svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog poduhvata u namjeri počinjenja i izvršenja genocida.
 
U optužnici se navodi, da je optuženi planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.
 
U optužnici se navodi da su pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili grupu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.
 
Optužnica se također odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje grupe od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana, transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.  
 
Optuženi se tereti za krivično djelo pomaganja u  genocidu iz člana 171. tačka a) i b) u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
 
Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava šest svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza među kojima su dokazi dobijeni od tužilaštva pri MKSJ, kao i izjava 28 svjedoka u svjedočenjima datim u MKSJ, uz saslušanje dva vještaka, sudsko-medicinske i vojne struke.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.