open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Optužnica za genocid u Srebrenici protiv Lazara Ristića i drugih vraćena na uređenje
Sud Bosne i Hercegovine vratio je na doradu optužnicu protiv šesterice visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade koji se terete da su u julu 1995. počinili genocid.
16.01.2024. u 18:27
get url
text

Iz Tužilaštva BiH su za Detektor potvrdili da je optužnica vraćena na uređenje, i da će u datom zakonskom roku biti podnijeta na potvrđivanje Sudu.

- Sud je 12. januara 2024. godine vratio na uređenje optužnicu Tužilaštva BiH u predmetu "Lazar Ristić i drugi". Zaključno s današnjim danom, Sud nije zaprimio uređenu optužnicu u spis predmeta - navodi se u odgovoru Državnog suda.

Za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici osumnjičeni su Lazar Ristić, Mladen Mihajlović, Sreten Milošević, Dragoje Ivanović te Stanoje i Milorad Birčaković.

Terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

- U optužnici se navodi da su optuženi sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole "Grbavci" u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je strijeljano više od 800 žrtava, a tijela žrtava pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice - stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema saopćenju Tužilaštva, u namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete Vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.

Sredinom decembra 2023. Sud BiH je odredio pritvor osumnjičenom Miloševiću, dok su za ostale osobe određene mjere zabrane. Ovim rješenjem je bio obuhvaćen i osumnjičeni Predrag Ristić, ali njegovo ime nije navedeno u podignutoj optužnici.

Stanoje i Milorad Birčaković su bivši pripadnici Vojne policije Zvorničke brigade VRS-a i bili su svjedoci na haškim suđenjima za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.