open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Optužnica za zločine u Travniku i Skender-Vakufu vraćena na uređenje
Državni sud vratio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na uređenje optužnicu podignutu protiv Boška i Davora Peulića, te Petra Đurića zbog zločina na području Travnika i Skender-Vakufa počinjenih 1992. godine, saznaje Detektor.
15.08.2023. u 11:38
get url
text

Iz Suda BiH su potvrdili da je optužnica vraćena Tužilaštvu na uređenje 10. augusta, te je ostavljen rok od 15 dana za dostavljanje uređene optužnice Sudu.

O razlozima za vraćanje optužnice na uređenje iz Suda nisu mogli dati više informacija, dok se ne vrati postupajuća sutkinja sa opravdanog odsustva, a iz Tužilaštva su podsjetili na rok od 15 dana za uređenje optužnice.

Prema optužnici podignutoj krajem jula, oni se terete za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila od početka maja do kraja oktobra 1992. godine.

Kako je tada navedeno, Boško Peulić je optužen u svojstvu komandanta Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić u svojstvu komandira jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao komandir Centra veze VRS-a.

Peulić se, prema ranijem saopštenju Tužilaštva, tereti da je znao za ubistva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, na platou Galića na planini Vlašić u opštini Travnik – koje su 15. maja 1992. počinili njemu podređeni pripadnici, te da je, kao nadređeno i odgovorno lice, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi ubistva i nečovječna postupanja, i kazni njemu podređene počinioce tih zločina.

 - Oni se terete da su zajedno, u svojstvu komandanta i komandira vojske, sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru – podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf, držeći ih u nehumanim uvjetima, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nanošenje fizičkih i psihičkih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine – što je rezultiralo trajnim i teškim fizičkim i psihičkim povredama kod većeg broja zatvorenih osoba - saopćeno je iz tada Državnog tužilaštva.

Protiv Boška Peulića se u Sudu BiH vodi još jedan postupak gdje mu se sa Slobodanom Župljaninom, Manojlom Tepićem, Jankom Trivićem i Nedeljkom Đekanovićem na teret stavlja progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijama, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prema toj optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe VRS-a, Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane Kotor-Varoš, Đekanović predsjednik Općine, a suđenje je počelo u martu 2016. godine, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.