open-navfaktor-logo
search
Podrška
Oružane snage BiH pomažu u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici
Naređenjem ministra odbrane BiH, regulisano je angažiranje i upotreba resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 08. do 11. jula na području Srebrenice, u skladu sa važećim propisanim pravilima i procedurama, čime se daje podrška i aktivnostima nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i Organizacionom odboru za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica."
09.07.2020. u 15:31
get url
text

Zadacima koji iziskuju posebne napore, prethodile su pravovremne pripreme vojnog personala i materijalno-tehničkih sredstava (MTS) na matičnim lokacijama razmještaja. Planskim izviđanjem terena, definirane su obaveze za sve privremene organizacijske cjeline koje su obuhvatile osiguranje smještaj za učesnike marša, vlastiti smještaj i osiguranje jedinica i MTS-a.

Zadaci su otpočeli sa uspostavljanjem mjesta prenoćišta za sudionike marša na lokaciji Crni vrh, kao i za učesnike marša mira na lokaciji Liplje (općina Zvornik), Pobuđe Mravinci (općina Bratunac) i Potočari (općina Srebrenica). Također, na dan dženaze, pripadnici OSBiH će asistirati prilikom polaganja cvijećа u "Memorijalnom centru Potočari".

Tokom izvršenja aktivnosti vodi se računa o sprovođenju mjera i postupaka za sprečavanje širenja epidemije korona virusa (COVID-19), naređenih od strane institucija odbrane kao i mjere nadležnih organa i institucija entiteta i općina. Bez obzira na specifičnosti realizacije ovih zadataka, pripadnici OSBiH pokazuju visok nivo profesionalizma i vojnu disciplinu, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.