open-navfaktor-logo
search
Ko je snimao sastanak
OSA najavila vještačenje snimka, Tužilaštvo uzvraća sa dva predmeta protiv Mehmedagića
Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH.
20.09.2021. u 17:40
get url
text

Kako je saopćeno iz OSA-e, u ovom slučaju zatražit će angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.

- Također, bit će upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog ili optičnog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima - naveli su iz Agencije.

U saopćenju se ističe da se OSABiH u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta.

- Zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo - zaključuje se u saopćenju.

Saopćenjem za javnost, nedugo nakon OSA-e, oglasili su se i iz Tužilaštva BiH.

- Povodom više medijskih upita o aktivnostima TužilaštvaBiH, a u vezi s pojavljivanjem nezakonito snimljenog snimka sastanka glavne tužiteljice Gordane Tadić, možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH zaprimilo dvije krivične prijave protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog više krivičnih djela, između ostalog zloupotrebe položaja ili ovlasti, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja. Također, u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja finansijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva.

Dodaju su da su "na temelju prijava formirali dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiocima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju".

- Također, u okviru predmeta, Tužilaštvo BiH će sa partnerskim institucijama, poduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave - navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, portal Dnevnog avaza u dva navrata objavio je tonske zapise sa sastanka u Tužilaštvu BiH, kojem su prisustvovali direktor OSA-e Osman Mehmedagić i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, te njena zamjenica Ozrenka Nešković.

U tekstu se navodi da je da je "Mehmedagić preko svojih odanih kadrova u službi nezakonito ozvučio kancelariju glavne tužiteljice", a da je snimak Avazu navodno dostavljen putem emaila iz kojeg stoje "nezadovoljni službenici OSA-e".

Iz OSA-e su se tada oglasili saopćenjem u kojem su naveli kako se vještačenjem snimka vrlo jednostavno može utvrditi ko je osoba koja je nezakonito snimala sastanak koji je održan u zvaničnim prostorijama Tužilaštva BiH.

- OSA BiH i njen direktor Osman Mehmedagić nikada nisu zloupotrijebili resurse Agencije za bilo koju ličnu svrhu što će se dokazati i u ovom slučaju pokušaja diskreditacije jedne od najvažnijih državnih institucija. Još jednom pozivamo sve relevantne institucije, kako domaće tako i međunarodne, isključujući Tužilaštvo BiH, da provjere i ustanove ko je neovlašteno snimao zvanični sastanak u Tužilaštvu BiH čiji je domaćin bila glavna tužiteljica Gordana Tadić. Još jednom ističemo, OSABiH i njen generalni direktor nisu učestvovali u ovom očiglednom nezakonitom djelu - naglasili su iz Agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.