open-navfaktor-logo
search
Drakonske kazne
OSCE o kriminalizaciji klevete u RS-u: Korak unazad u entitetu gdje ionako radi nekolicina nezavisnih medija
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler oglasili su se nakon odluke Vlade Republike Srpske (RS), entiteta u BiH, da preduzme korake ka vraćanju krivičnog djela klevete u Krivični zakonik tog entiteta.
04.03.2023. u 12:14
get url
text

- Bosna i Hercegovina je 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području. U ovom kontekstu, ovo vidimo kao korak unazad u ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade - naveli su u zajedničkoj izjavi Ribeiro i Aggeler.

VEZANI TEKST - Kako je vlast u RS-u osmislila da ušutka kritičare i medije pod izgovorom zaštite porodice, ugleda i časti

U izjavi dodaju da ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS-a da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS-a iako je to prvi najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik krajem 2022. godine.

- Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS-u - naveli su.

Iz OSCE-a dodaju da će pažljivo pratiti ovu situaciju u skladu sa svojim mandatima. 

- Također ćemo i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smjernice sa svim zainteresiranim stranama. Vlasti RS-a imaju odgovornost da osiguraju inkluzivnu, konstruktivnu i transparentnu javnu debatu o svim amandmanima koji mogu uticati na medijske slobode u tom entitetu - navodi se u izjavi, saopćeno je iz OSCE-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.