open-navfaktor-logo
search
Iz Zavoda odgovorili
Osiguranicima u KS elektronske zdravstvene knjižice važit će i u narednoj 2023. godini
Svim osiguranicima na području Kantona Sarajevo važenje elektronskih zdravstvenih knjižica bit će produženo i za narednu 2023. godinu.
23.08.2022. u 08:05
get url
text

Navedeno je to u pismenom odgovoru kojeg smo prema Zavodu zdravstvenog osiguranja KS uputili prošlog petka, a sada dobili odgovor.

- Generalno opredjeljenje menadžmenta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS je da osiguranicima olakšamo uvjete za ostvarivanje garantovanih prava. U tom smislu, a kako ne bi izlagali osiguranike dodatnim troškovima, ali i uzurpirali njihovo vrijeme birokratskim procedurama, opredjeljenje je da se i za narednu, 2023. godinu, produži važenje postojećih elektronskih zdravstvenih knjižica, o čemu će konačnu odluku donijeti Upravni odbor Zavoda – kažu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

VEZANI TEKST - Pet kantona u Federaciji BiH još nema elektronske zdravstvene knjižice: Šta će biti u KS nakon 31. decembra?

U odgovoru se dalje navodi "kako novi osiguranici, te osiguranici kod kojih je došlo do promjene podataka ili su izgubili postojeću elektronsku zdravstvenu knjižicu, u svakom momentu imaju pravo podnijeti zahtjev za (re)izdavanje nove koju će dobiti u najkraćem roku".

Podsjetimo, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u martu je obavijestio građane da će sve elektronske zdravstvene knjižice, kojima je period važenja istekao ili istječe tokom ove godine, važiti do 31. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.