open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Osumnjičen za terorizam: Određen pritvor povratniku iz Sirije Adnanu Ćatiću
Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i donio rješenje kojim je osumnjičenom Adnanu Ćatiću (1988.) određen pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga predviđenih odredbama ZKP-a BiH.
21.11.2023. u 18:02
get url
text

VEZANI TEKST - Povratnik iz Sirije Adnan Ćatić tvrdi da je radio u školi i nije učestvovao na ratištima

- Mjera pritvora po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno od 17.11.2023. do 17.12.2023. ili do nove odluke Suda.

Osumnjičenom je određen pritvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo - organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam (KZBiH) - saopćeno je iz Suda BiH.

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru pojasnio da se Ćatić, nakon skoro deset godina učestvovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i pasošem koji je istekao, te je priveden na aerodromu 17. novembra. Zbog toga se, smatra tužilac, ne može raspravljati o tezi dobrovoljnog vraćanja.

On je kazao da Tužilaštvo u ovom postupku namjerava uložiti dokaze dobijene nakon pada terorističkih organizacija čiji je član bio i Ćatić, te saslušati brojne svjedoke koji su imali susret s njim.

- Danas smo naredili Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da provedu finansijsku istragu, ne samo za područje BiH, nego i za Tursku, gdje je boravio od 2021. godine sa suprugom i dvoje maloljetne djece - kazao je Čampara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.