open-navfaktor-logo
search
Bivši zapovjednik u VRS-u
Osumnjičen za zločine kod Teočaka: Tužilaštvo traži mjere zabrane za Đurkovića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Državni sud odredi mjere zabrane Ratku Đurkoviću, nekadašnjem zapovjedniku Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenom za zločin počinjen 1992. godine na području Teočaka.
11.09.2020. u 13:34
get url
text

Državno tužilaštvo je zatražilo da se Đurkoviću zabrani napuštanje mjesta boravišta, kao i odredi zabrana putovanja uz oduzimanje putnih isprava. Zatražena je i zabrana sastajanja sa saslušanim svjedocima, ali i s Radomirom Nedićem, nekadašnjim zapovjednikom Prve majevičke brigade.

Dika Omerović, tužiteljica Državnog tužilaštva, tražila je uvođenje mjera, kako je rekla, zbog postojanja osnovane sumnje da je Đurković počinio zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kako je kazala, postoji bojazan da bi osumnjičeni mogao stupiti u kontakt sa svjedocima, te na taj način uticati na njih.

- Mnoga osumnjičena, optužena lica, utočište su našla u susjednim državama - rekla je Omerović, dodavši da su na taj način izbjegli suđenja.

VEZANI TEKST - Đurković i Nedić osumnjičeni zbog ubistava civila i zarobljenih vojnika ARBiH u Teočaku

Ona je navela da je vojska Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS-a učestvovala u progonu bošnjačkog stanovništva, dok su za vrijeme napada Đurković i Nedić "bili fizički u neposrednoj blizini, posmatrali napad na Tursunovo Brdo", te samim tim bili upoznati s događanjima, dodavši da je osumnjičeni znao da u Tursunovom Brdu živi bošnjačko stanovništvo.

Kako je navela, prilikom napada su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti te dvojica pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji su prethodno bili zarobljeni, objasnivši da je jedan od civila imao 79 godina.

- Utvrđeno je da su stradali od vatrenog oružja - kazala je Omerović.

Ona je navela da su pripadnici ARBiH došli "do tog mjesta", vidjeli su da su ubijeni civili, a nakon toga su i oni zarobljeni, te su prilikom razmjene tijela vojnicima ARBiH bile zavezane ruke.

- Nadređeni je znao da su počinioci, podređeni, spremni počiniti djelo - rekla je Omerović, dodavši da, na osnovu iskaza svjedoka, Đurković jeste davao naredbe usmeno i na terenu.

Odbrana je napomenula da je postupak još uvijek u fazi istrage.

Advokat Milenko Zelenković je kazao da osumnjičeni nema državljanstvo druge države, te da nema sredstava i bliže porodice u drugim državama gdje bi mogao otići, te da će sutra napuniti 77 godina. Prema advokatu, lošeg je zdravstvenog stanja, a sva njegova uža prodica se nalazi u Ugljeviku.

Kako je rekao, zbog pandemije koronavirusa, osumnjičeni je već imao ograničeno kretanje, te da bi on zbog mjera zabrane napuštanja boravišta "faktički bio u pritvoru".

Zelenković je kazao da Đurković ima registriranu djelatnost u kojoj je direktor, te zbog toga mu ne može biti zabranjeno kretanje.

Kako je rekao, osumnjičeni poznaje sve svjedoke te se, prema njemu, uticaj na svjedoke koje Tužilaštvo navodi "zasniva na nekoj pretpostavci", jer osumnjičeni ne bi rizikovao pritvor zbog ovog čina.

- Optužnica nije ni podignuta, a mjere se predlažu - kazao je Zelenković, dodavši da mjere nisu zasnovane.

Đurković je uhapšen 8. septembra, po nalogu Tužilaštva BiH, koje ga sumnjiči zajedno s Radomirom Nedićem, nekadašnjim zapovjednikom Prve majevičke brigade, jer nisu spriječili zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka, kao i što nisu poduzeli aktivnosti da počinioci budu kažnjeni.

- Terete se da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS-a, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubojstva civila i zarobljenika, niti su, nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo (Teočak, općina Ugljevik) u mjesecu julu 1992. godine - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Sud će odluku o predloženim mjerama zabrane donijeti naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.