open-navfaktor-logo
search
Planirana na Manjači
Otkazana vježba OSBiH i Vojske Srbije, Dodik najavio krivičnu prijavu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića zbog otkazivanja vojne vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije na Manjači kod Banja Luke.
04.10.2021. u 19:20
get url
text

Dodik je stava da ministar Podžić nije imao pravo da otkaže ovu vojnu vježbu "jer to može da učini samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine".

- Podžić se nije ni obratio niti se konsultovao sa Predsjedništvom BiH. Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem (Šefikom, članom Predsjedništva BiH, op.a.) i Komšićem (Željkom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, op.a.), jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi - rekao je Dodik za agenciju Srna.

Najavio je podnošenje krivične prijave protiv Podžića, koji, kako kaže, ne zaslužuje, niti će više imati bilo kakvo povjerenje za bilo kakvu odluku koje Ministarstvo odbrane predlaže Predsjedništvu BiH.

Dodik je kazao da je ovo "jedna potpuno neovlaštena, bespravna i sramna odluka, jer je riječ o veoma osjetljivom pitanju – vježbi Vojske Srbije i Oružanih snaga na Manjači kod Banjaluke".

On je naveo da je Podžić, "koji dolazi iz Komšićeve partije, iz političkih razloga, samovoljno i neovlašteno svojim aktom i odlukom otkazao vojnu vježbu, navodeći potpuno nebulozne stvari kao razlog za to".

- Mislim da je sve to bilo motivisano isključivo njihovom mržnjom prema srpskom narodu i prema Srbiji i da je to jedini razlog zašto su oni donijeli takvu odluku - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je zaključio da je to atak na interese bh. entiteta Republika Srpska.

- To samo govori da smo u pravu kada smo tvrdili da treba povući našu saglasnost sa reforme Oružanih snaga i da u tom pogledu vratimo nadležnost Republici Srpskoj i da RS može samostalno da odlučuje o tome jer je tako i predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom - smatra Dodik.

Ova vojna vježba trebala je biti održana od 9. do 16. oktobra.

Nismo uspjeli provjeriti informaciju da li je vježba prolongirana zbog pogoršane epidemiološke situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.