open-navfaktor-logo
search
Potočari
Otvorena izložba "Opomena" Nermine Memić koja podsjeća na genocid u Srebrenici
Izložba "Opomena" mlade arhitektice i umjetnice iz Sarajeva Nermine Memić otvorena je danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.
10.07.2022. u 14:23
get url
text

Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvovala je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja "Majke Podrinja- Bratunac", Nura Begović, članica Udruženja "Žene Srebrenice" i Nura Mustafić kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijena tri sina i muž.

Opominjati, sjećati se i ne zaboraviti poruka je ove mlade umjetnice.

Memić svojim radovima, tačnije ilustracijama, podsjeća na strahote genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

"Opomena" je naziv izložbe za ilustracije koje je uradila s ciljem podsjećanja na strahote i ubijene u genocidu u Srebrenici kao i na neprolaznu bol preživjelih.

Talent za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici još u osnovnoj školi kada je počela i dobijati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu koji je završila 2017. godine. Trenutno je apsolvent na drugom ciklusu studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

- Odavno sam željela da uradim nešto na temu genocida i da doprinesem tome da se nikada ne zaboravi. Vidjela sam radove ilustratora Admira Delića koji su me podstakli da i ja uradim nešto slično. Tako sam prošle godine, tačnije od 11. augusta počela da radim ilustracije koje će biti predstavljene u Memorijalnom centru - izjavila je Memić ranije za AA.

Kako je kazala, na izložbi pod nazivom "Opomena" predstavljeno je 13 ilustracija. Radi se o 13 ilustracija koje je uradila u protekloj godini. Svakog 11. u mjesecu, tokom cijele godine, objavljivala je ilustracije.

Izložbu je posvetila svim ubijenim u genocidu, preživjelim i njihovim porodicama.

- Na ovakav način, izložbama, raznim projektima, naučno-istraživačkim radovima, knjigama i slično, moramo se boriti da neistine onih koji negiraju genocid i učesnika u genocidu ne prodiru dublje - pojasnila je Memić.

Izložbenim ilustracijama: "Genocid", "Juli 1995", "Generacije", "i Progon", "Islam", "Strganje-Dimije" podsjeća na period od 11. jula 1995. do 22. jula 1995. godine u Srebrenici, Potočarima i svim mjestima srebreničke enklave kao i mjestima izvan nje, na putevima koji su trebali voditi slobodi. Ilustracijama naziva "8372...", "Iščekivanje", "Dova", "DNK '95", "Srebrenica '95", "Blizina" predočava vrijeme poslije genocida...

Za ilustraciju pod nazivom "Dova" uradila je dva rada.

Radovi iz ciklusa ilustracija "Opomena" su doprinos sjećanju na genocid u Srebrenici i predstavljaju skromno djelo s ciljem nezaboravljanja genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.