open-navfaktor-logo
search
Projekat
Otvorena prva Skupština građana Mostara
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i glavna savjetnica Radmila Komadina u subotu su u Mostaru zajedno sa šeficom Ureda Vijeća Evrope Bojanom Urumovom otvorili prvu Skupštinu građana Mostara u sklopu projekta "Razvoj demokratskog učešća u Gradu Mostaru".
10.07.2021. u 16:15
get url
text

Riječ je o projektu deliberativne demokracije koji provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti i Ured Vijeća Evrope u suradnji sa gradskim vlastima.

Predstavnica Ureda Vijeća Evrope zahvalila se Gradskom vijeću i Uredu gradonačelnika na saradnji i kazala da se Mostar može svrstati sada sa gradovima poput Brisela, Londona, Pariza i mnogim gradovima koji su uključeni u promociji inkluzivnih i transparentnih politika.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić u pozdravnom govoru kazao je kako je Gradsko vijeće od početka posvećeno saradnji na ovome projektu i sa zadovoljstvom primio vijest da je Mostar zvanični predvodnik deliberativne demokracije, te da se prvi put u Bosni i Hercegovini Skupština građana događa upravo u Mostaru, saopćeno je iz mostarskog Gradskog vijeća.

Iskazao je volju i obvezu da se preporuke sa Skupštine građana Mostara raspravljaju na sjednicama Gradskog vijeća, u nadi da će biti realizirane.

Savjetnica Komadina istakla je kako je učestvovanje građana u odlučivanju veoma bitna pretpostavka za ukupni demokratski proces u jednoj državi i gradu.

Navela je kako su gradonačelnik Mostara i Gradsko vijeće spremni saslušati i prihvatiti sve kvalitetne prijedloge, koji će utjecati na donošenje odluka "jer žele graditi učinkovitu javnu upravu u skladu sa načelima partnerstva koje će ostvariti u suradnji sa građanima", stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.