open-navfaktor-logo
search
ICS Sarajevo
Otvoreno pismo Vladi KS: Sumnjamo u proces dodjele grantova, naša prijava je bila "raspakirana"
Institut za certificiranje sistema Sarajevo je aplicirao na Javni poziv za odabir korisnika poticajnih sredstava "Poticaj razvoju male privrede“ u Kantonu Sarajevo za 2019 god. no međutim naša prijava je odbijena i evidentirana kao nepotpuna uz obrazloženje da nismo dostavili urednu-kompletnu traženu dokumentaciju!
16.10.2019. u 17:51
get url
text

Direktor Instituta za certificiranje sistema (ICS) u Sarajevu prof. Nedim Čaušević uputio je otvoreno pismo Vladi Kantona Sarajevo povodom dodjele poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. godine, a na temelju javnog poziva koji je objavilo Ministarstvo privrede KS na čijem je čelu Haris Bašić.

Pismo prof. Čauševića prenosimo u cijelosti i bez korekcija:  
 
-Institut za certificiranje sistema -Sarajevo je prvo i jedino akreditirano certifikacijsko tijelo u BiH (“tijelo”- jer mi nismo predstavnik, niti zastupnik niti partner nekog drugog certifikacijskog tijela). Kao što Vam je poznato naša BiH ima dovoljno pametnih, školovanih, edukovanih i kompetentnih ljudi, pa u prilog tome govori i naš primjer. Nakon što ste na Vašoj zvaničnoj web stranici objavili rezultate Javnog poziva i Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019 godini Br. 05-05-35648-18/19 od dana 10.10.2019.godine) , uzimamo si u obavezu da Vam uputimo reagovanje kroz otvoreno pismo.

Institut za certificiranje sistema Sarajevo je aplicirao na Javni poziv za odabir korisnika poticajnih sredstava "Poticaj razvoju male privrede“ u Kantonu Sarajevo za 2019 god. no međutim naša prijava je odbijena i evidentirana kao nepotpuna uz obrazloženje da nismo dostavili urednu-kompletnu traženu dokumentaciju!

Krenut ćemo redom: posjetom Ministarstvu privrede KS dana 16.10.2019. godine, naši predstavnici su se uvidom u naš predloženi i dostavljeni projekt, mogli uvjeriti da u dokumentu Odluka Vlade KS Br. 05-05-35648-18/19 od dana 10.10.2019 navodi ne odgovaraju činjeničnom stanju. Naime, u obrazloženju – za projekt 3 "Poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete“ kao i u obrazloženju za projekt 9. "Pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede“ navodi se da je prijava Instituta za certificiranje sistema d.o.o. Sarajevo odbijena kao "nepotpuna prijava“ – da nedostaje: neovjeren bilans stanja i uspjeha, nema ugovora o transakcijskom računu, nedostaje Izjava za web stranicu?
 
Prilikom pomenute posjete od 16.10.2019. godine smo utvrdili da Izjava za web stranicu ipak postoji, te je uredno ovjerena kako je traženo Javnim pozivom. Zapaženo je i to, da je naša prijava "raspakirana“ tj. da ne postoji jer je fizički uklonjen jamstvenik kojim je bila povezana naša prijava, a opće je poznato da je razlog korištenja - uvezivanja jamstvenikom da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova!
 
Zabrinjava činjenica, a i nas kao zainteresiranu stranu dovodi u zabludu, da je Odluka Vlade KS donesena bez tzv. "preliminarne liste“, bez mogućnosti za podnošenje žalbe, nit pouke o pravnom lijeku što je jedinstven slučaj u historiji BiH, te nam otvara mogućnosti sumnje u sam proces! (Zakon o poticajima male privrede KS , Br. 29. Član 13. stav e).

Osvrnut ćemo se i na izjavu ministra privrede u Vladi KS g-dina Bašića, gdje je referirajući se na jednu od firmi koja je dobila sredstva po ovom Grantu, izjavio, citiramo: "To je firma koja je društveno odgovorna, besplatno su uradili brojne projekte“! Za istu držimo da je ishitrena a u isto vrijeme diskriminirajuća prema ostalim subjektima koji su uzeli učešće u pomenutom Javnom pozivu. Nismo sigurni šta je intencija g-din Bašića, da ICS d.o.o. ili bilo ko drugi nije društveno odgovorna firma i da smo zbog toga "odbijeni“? Taj podatak ili dokaz nije bio predmet Javnog poziva. (Zakon o poticajima male privrede KS , Br. 29. Član 2.).

Ovim putem ćemo istaknuti da svrha osnivanja ICS d.o.o. BiH (Sarajevo), proizilazi iz konstantne potrebe apostrofiranja uloge i značaja domaćeg znanja u novoj ekonomiji. I to ne samo u kontekstu potvrde niza društvenih, tehničko tehnoloških, proizvodnih i razvojnih promjena uzrokovanih tehnološkim revolucijama i globalizacijskim procesima kojima se preduzeća i nacionalne ekonomije moraju prilagoditi žele li opstati u nadmetanju na globalnom privrednom prostoru. Kao jedino domaće akreditirano certifikacijsko tijelo želimo jačati domaću privredu i poticati razvoj BiH tržišta.


 
Smatramo da Odluka Vlade KS Br. 05-05-35648-18/19 od dana 10.10.2019.godine nije ispunila svoju svrhu u skladu s Članom 3. Zakona o poticajima male privrede KS, te da je ista donesena ishitreno. Uzimajući u obzir naše navode, predlažemo da Vlada KS zajedno s Ministarstvom privrede KS još jednom preispita sve novonastale činjenice te donese ispravnu Odluku kada je u pitanju Institut za certificiranje sistema d.o.o. Sarajevo te podrži opstanak jedine akreditirane certifikacijske kuće u BiH sa sjedištem u KS. Na kraju želimo da istaknemo da u cijelosti podržavamo nastojanje Vlade KS da kroz poticajna sredstva podrži razvoj male privrede!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.